Прочитај ми чланак

ПУТИН: Гаспром ће у Србији ускоро инвестирати још 1,5 милијарду евра

0

Модернизација Рафинерија нафте Панчево – са новим постројењима за благи хидрокрекинг и хидрообраду (МХЦ/ДХТ) – пуштена је у рад. У присуству председника Србије Томислава Николића, премијера Србије Ивице Дачића, генералног директора „Гаспромњефти” Александра Дјукова и генералног директора НИС-а Кирила Кравченка.

У реконструкцију рафинерије уложено је 547 милиона евра, а Србија ће одсад у Панчеву производити гориво евро-5 квалитета.

Отправник послова амбасаде РФ у Београду, Владимир Уласевич, на свечаности је прочитао писмо председника Руске Федерације Владимира Путина који је честитао завршетак великог посла и најавио инвестиције НИС-а од 1,5 милијарди евра у наредне три године.

„То је само почетак – у најскорије време биће додатно инвестирано још 1,5 милијарди евра,” наглашено је и Путиновом писму.

„Срдачно поздрављам све учеснике церемоније отварања новог производног комплекса рафинерије у граду Панчеву”, истакао је Путин и свима пожелео успешан наставак заједничког рада у корист народа обе земље и у циљу даљег јачања руско-српске сарадње.

Руски лидер је оценио да је завршен огроман програм модернизације предузећа, који је реализован уз учешће руске компаније „Гаспромњефт”, која је власник контролног пакета НИС.

Он је указао да се заједничким напорима руске и српске стране, за свега неколико година, НИС претворио у савремени енергетски холдинг.

„Компанија, у којој заједно раде грађани двеју земаља, стабилно повећава добит, повећава плаћање у буџет Србије и спремна је да освоји нова тржишта Балканског региона. Складан узајамни рад при реализацији овог пројекта – то је најбољи доказ да су пословни кругови Русије и Србије способни да заједно претворе у живот најамбициозније планове,“ наведено је у писму председника Руске Федерације.

Премијер Србије Ивица Дачић истакао је да је успех НИС-а утолико већи јер је у време економске кризе успео да реализује инвестицију вредну пола милијарде евра.

То је, како је нагласио, још једна потврда да је Србија изабрала поузданог партнера.

„Важно је да се на овоме не стане и да се инвестирање настави. Наставак инвестирања у све сегменте пословања НИС-а кључан је за развој привреде у Србији и чини подстицај за развој индустије на територији Србије”, казао је Дачић.

„Успешан завршетак модернизације Рафинерије у Панчеву потврђује да смо у потпуности и у року извршили инвестиционе обавезе из споразума са Владом Србије“ – нагласио је Александар Дјуков, генерални директор Гаспромнефти и истакао да НИС значајно повећава ефикасност што ће му омогућити да постане један од лидера на тржишту балканског региона.

Генерални директор НИС Кирил Кравченко рекао је у Панчеву да предстоји следећа фаза инвестирања у Србији – у наредне две до три године – како би Нафтна индустрија Србије добила најбољу рафинерију у југоисточној Европи.

Председник Николић оценио је да је пуштањем у рад обновљене Рафинереије у Панчеву почела нова фаза односа Србије са Руском Федерацијом.

При том је указао да је за енергетски споразум Србије и Русије (Гаспрома) гласао пре неколико година, у време када је био у опозицији. Поновио је да је уверен и убеђен да ће дугорочно донети добро Србији.

Николић је честитао свима који су радили на обнови и модернизацији Рафинерије и поручио „да се спреме јер ће оваквих пројеката у Србији бити још много”.

Након пуштања новог погона Рафинерије у рад, емисија угљен-диоксида биће 10 одсто нижа од законом прописане границе.

У оквиру панчевачке Рафинерије, већ је завршена изградња резервоара за складиштење течног нафтног гаса, у шта је уложено више од девет милиона евра, где је омогућено чување најмање 6.000 кубних метара гаса.

У оквиру модернизације Панчевачке рафинерије, од 2009. године, изграђено је 28 објеката фабричке инфраструктуре, најсавременије трафостанице, командна соба, уређај за регенерацију водоника и сумпорне киселине, у шта је уложено око 90 милиона евра.

НИС је започео и реконструкцију дунавског пристаништа у Панчеву, која би требало да се заврши следеће године и омогућиће отпремање деривата Дунавом из Рафинерије, по најмодернијим еколошким и техничким стандардима.

Руски енергетски гигант „Гаспром“ купио је НИС крајем децембра 2008. године и за 51 одсто акција тог предузећа платио 400 милиона евра.

 

(ФАКТИ)