Прочитај ми чланак

Путеви локални, а проблеми републички

0

Пошто су „Путеви Србије” пренели на општине и градове 6.082 километра путева, које они не могу да одржавају, држава ће ту обавезу преузети на себе

Прошлогодишње искуство више је него довољно за опрез

Велики број општина у Србији већ ове зиме неће моћи да одржава путеве који су, лошом прекатегоризацијом, уместо регионалних, постали локални. Пошто су „Путеви Србије” пренели надлежности на локал, а да при том нису обавестили општине и градове и извршили примопредају, Република ће на себе преузети финансирање одржавања 6.082 километра путева.

За то је у буџету за следећу годину наменила четири милијарде динара, што, како каже Верица Калановић, министарка регионалног развоја и локалне самоуправе, није довољно за све што би требало урадити. Она, ипак, очекује да ће путеви током зиме бити проходни и да нам се неће поновити хаос од прошле зиме.

Она је новинарима казала да ће 960.000 динара бити искоришћено за зимско одржавање, а за летње и периодично одржавање 3,4 милијарде динара. – Чишћење тих путева у зимском периоду радиће као и до сада „Путеви Србије”, јер су већ уиграни и имају мрежу предузећа која то раде за њих. Плаћаће им се преко Министарства за регионални развој и локалну самоуправу.

Ангажоваћемо и независну фирму за надзор, јер желимо да имамо појачану инспекцијску контролу – рекла је Калановићева и додала да многе општине немају предузећа која би то радила, нису расписале тендере и немају новца да набаве со и механизацију.

– Спремна сам, пошто зимско одржавање путева почиње већ 15. новембра, да обезбедим 200 милиона динара за прву траншу у децембру – додала је министарка за регионални развој и локалну самоуправу.

Калановићева је нагласила да је ово краткорочан модел за решавање проблема са којима су се суочиле 132 локалне самоуправе у Србији, јер су Уредбом из марта ове године, добиле на одржавање укупно 6.082 километра путева.

Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе предложиће да се преиспита оправданост доношења ове уредбе, као и критеријуми по којима су путеви подељени, јер је чак 10 општина у Србији, и то углавном мање развијених, добило одржавање више од 100 километара пута.

– Није праведно да Трговиште добије 80 километара пута за одржавање или Горњи Милановац 190 километара док неке општине са већим буџетом не добију ниједан километар. Нелогично је и да пола путева који воде до неког туристичког места буду регионални, а пола локални – казала је Калановићева.

У прилог неравномерне расподеле иду подаци да је централна Србија добила око 5.000 километара, Београд свега 372 и Војводина 702 километра, нагласила је Калановићева.

Министарка је нагласила и да ће предложити да се при примопредаји утврди у каквом су стању локални путеви, као и да се повећају трансфери општинама због нове надлежности.

Према њеним речима финансијска децентрализација и повећан приход локалних самоуправа на основу измењеног закона о њиховом финансирању немају везе са тим што је лоше обављена прекатегоризација регионалних у локалне.

На питање новинара како 45 милијарди динара, колико су локалне самоуправе добиле повећањем прихода од пореза на плате, није довољно и за одржавање путева и на шта се онда те паре троше Калановићева је рекла да је највећи број општина те паре уложило у инвестиције и није повећавало плате док је било и оних попут Куршумлије која је исплатила 13. плату.