Прочитај ми чланак

„Волстрит џорнал“: Пентагон дошао до дна, нема пара за Украјину

0

Запад није у стању да се такмичи са Русијом у производњи оружја, а западни званичници признају да ниједан систем наоружања испоручен Кијеву није му обезбедио значајну надмоћ на бојном пољу

Америчком министарству одбране понестаје новца за оружје које би послало Кијеву, а и да није тако, Запад не може да надмаши Русију у производњи оружја, пише „Волстрит џорнал“, позивајући се на западне званичнике.

У оквиру текућег буџета, Пентагон има око пет милијарди долара средстава за наставак испоруке оружја Украјини. Међутим, други фонд који треба да је намењен попуњавању резерви америчке војске је смањен на само 1,1 милијарду долара, што значи да су средства Пентагона дошла до самога дна, како се појашњава у тексту америчког часописа.

Ни европске земље, с друге стране, неће моћи да замене америчко финансирање и испоруке војне помоћи Кијеву, а за њих је главно да Украјина издржи до америчких избора у новембру 2024. године.

Војници и муниција су критично потребни, Украјина нема ни једно ни друго, пише „Волстрит џорнал“.

Запад није у стању да се такмичи са Русијом у производњи оружја, а и западни званичници признају да ниједан систем наоружања испоручен Украјини није обезбедио Кијеву значајну надмоћ на бојном пољу.

Како је прошле недеље признао координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби, Вашингтон је потрошио 96 одсто свих средстава додељених за подршку Украјини од почетка Специјалне војне операције.

Председник САД Џозеф Бајден потписао је закон о финансирању савезне владе који не укључује додатну помоћ ни Украјини ни Израелу, саопштила је данас Бела кућа.

Због међупартијских несугласица Конгрес не може да се договори о усвајању сталног буџета, па се привремени усвајају изнова.