Прочитај ми чланак

Просторни план за канал Београд-Солун до средине 2013

0

Србија би изградњом канала Дунав-Морава-Вардар постала незаобилазан фактор у свим саобраћајним и инфраструктурним везама на релацији између југа Европе и средњег и западног дела континента – оценио је министар просторног планирања Милан Бачевић.

Најзначајнија активност Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања у 2013. у сектору за просторно планирање биће израда просторног плана посебне намене за изградњу пловног канала Дунав-Морава-Вардар, који би требало да буде завршен до средине 2013. године, саопштио је Бачевић.

„Прилично смо одмакли у припреми документације и методологије за израду просторног плана за изградњу канала Београд-Солун, познатијег као Дунав-Морава-Вардар“, рекао је Бачевић, наводећи да је предвиђено да се тим планом обухвати површина од 10.500 квадратних километара, што је, према његовим речима, једнако површини Косова и Метохије.

Како је истакао, „то је озбиљан посао, али смо га орочили на шест месеци и мислим да ћемо по истеку јуна моћи да изађемо са тим планом пред српску јавност“.

Бачевић је објаснио да би након тога уследила припрема посебног закона који би означио градњу пловног канала као пројекта од националног значаја, што је урађено и у случају трасе гасовода Јужни ток кроз Србију.

„Надам се да ћемо у том року од шест месеци довести до краја и разговоре које водимо са заинтересованим компанијама које желе да учествују у реализацији грађевинског дела пројекта, студије изводљивости“, рекао је Бачевић.

Он је казао да су за тај пројекат заинтересоване многе стране компаније, јер су свесне његовог значаја.

Бачевић је рекао и да тренутно не постоји тачно утврђен прорачун вредности пројекта, јер последње процене о вредности инвестиције датирају са краја седамдесетих година прошлог века, кад је улагање процењено на износ од 15 до 17 милијарди долара, у шта су били урачунати и радови на територији Македоније и Грчке.

Бачевић је казао да се озбиљно размишља о изради студије изводљивости, односно бизнис плану, и да је за тај посао заинтересовано неколико компанија „међу којима највећу упорност показују две државне кинеске компаније, али и америчка савезна држава Илиноис“.

„Многи учешће у том пројекту виде као шансу за добру зараду и добро позиционирање у Европи, а на Балкану посебно. У Србији и не постоје услови за реализацију већег пројекта од овог, како просторно, тако и економски“, рекао је министар просторног планирања.

Он је додао да би Србија изградњом канала Дунав-Морава-Вардар постала незаобилазан фактор у свим саобраћајним и инфраструктурним везама на релацији између југа Европе и средњег и западног дела континента.

„Оваквим пловним системом читава Србија би се повезала са системом Рајна-Мајна-Дунав, који је од највећег значаја у Европи, али и са системом пловних токова Роне и Сене у Француској, као и Одре и Висле“, казао је Бачевић.

Он је напоменуо и да би изградњом канала Морава све те системе повезала и бродове усмерила у Егејско море одакле се рачвају поморске везе према другим деловима јужне Европе, Азији и Африци.

Изградњом тог пловног канала, како је рекао, набоље би се променио геополитички положај Србије и њен међународни статус.

 

(Факти)