Прочитај ми чланак

Престанак продаје Д2 и БМБ 95 горива

0

gorivo-benzin-dizel_660x33
(ртв.рс)

Дизел Д-2 и бензин БМБ 95, горива која нису у складу са стандардом квалитета „евро 5“, од 1. августа неће се више продавати на бензинским станицама у Србији, најавило је данас Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине.

Како су агенцији Бета казали у Министарству, након 31. јула за погон трактора, радних машина, војних возила и железничких возила, као и пловила са дизел мотором, користиће се гасно уље 0,1.

„У току је доношење прописа којима ће бити регулисани услови и начин стављања тог течног горива на тржиште“, казали су у Министарству.

Навели су да ће цену новог горива, гасног угља 0,1, одредити тржиште, али су напоменули да је у 2012. години просечна тоне цена гасног уља 0,1 била за око 25 долара нижа од цене евродизела.

Грађани који су до сада користили Д2 за погон аутомобила од 1. августа неће моћи да користе то гориво, истакли су у Министарству енергетике. Годишња продаја дизел горива Д2 у Србији била је око 450.000 тона.

Додаје се да ће се актима Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине прецизно дефинисати услови за продају гасног уља 0,1 и то тако да може да се користити само за тракторе, радне машине, војна возила, железничка возила и пловила са дизел мотором.

У Министарству енергетике су казали и да ће контролу поштовања Правилника о техничким и другим захтевима за течна горива нафтног порекла којим је предвиђен престанак продаје дизела Д2 и бензина БМБ 95 односно спроводити инспекција.

Домаћи дизел Д2 и бензин премијум БМБ од 95 октана, који не одговарају евро 5 квалитету, требало је пре две године да буду повучени са тржишта, али је договорено да се њихова производња и продаја продуже до завршетка модернизације Рафинерије Панчево.