Прочитај ми чланак

Права радника у Србији: Послодавци јачи од закона

0

У Србији се јако дуго и веома темељно ради на урушавању свих права радница и радника. Наравно да Закон о раду гарантује нека права запосленима, али је послодавцу отворен простор да у потпуности диктира услове рада, отежава синдикално организовање и на крају крајева приморава запослене да пристају на урушавање свих стандарда не би ли задржали посао, наводе саговорници портала Н1 из Центра за политике еманципације, коментаришући оцену лесковачког лекара да је радницима фабрике у том граду угрожено здравље - и физичко, и психичко, и социјално благостање.

Подсетимо, портал Н1 је већ писао о објави лековачког ортопеда Александра Рангелова, који је, како сам наводи – у јулу упознао нову врсту болесника – углавном жене, често младе, које болују од упале тетива и тетивних овојница, лумбага, ишијаса… и које су већ полуинвалиди за хитно лечење, а не за рад. С обзиром да пацијенти са овим симптомима најчешће раде у лесковачкој фабрици Аптив, др Рангелов је то стање назвао – „синдром Аптив“.

Саговорници портала Н1 истичу да је проблем са којим се сусрећемо нажалост много дубљи од кршења радних права у овој или оној фабрици. У питању је, наводе – економска политика заснована на привлачењу директних страних инвестиција.

„Уколико немате економску стратегију осим да привлачите стране инвеститоре онда се налазите у положају да они диктирају услове по којима ће отварати своје погоне у вашој земљи. Они диктирају и услове у којима ће раднице и радници радити“, каже Владимир Симовић.

Субвенције, додаје, плаћамо из буџета, а инвеститори практично исцеде и јавни новац и радну снагу.

„И онда, попут Геокса, или оду из земље или, као у случају Аптива, покушавају на још бруталније начине да исцеде профит не марећи за благостање људи. Ако смо свесни таквог стања у којем власт наставља истом трасом, онда је једино што преостаје радницама и радницима синдикално организовање, међусобна солидарност и притисак и на послодавце и на државу“, указује Бојана Таминџија.

Ако немате синдикат – покрените га

Саговорници Н1 истичу да је, према закону „послодавац дужан да обезбеди да радни процес буде прилагођен телесним и психичким могућностима запосленог, а радна околина, средства за рад и средства и опрема за личну заштиту на раду буду уређени, односно произведени и обезбеђени, да не угрожавају безбедност и здравље запосленог.“

„Уколико није тако, радници се могу обратити инспекцији рада за појединачне случајеве, али оно што стално треба истицати, да би дошли до дугорочног решења радници морају да се организују. Често чујемо флоскуле да су синдикати данас неважни и немоћни, али ми изнова и изнова понављамо да је синдикално организовање једини начин да се људи изборе за своја права“, наводи Владимир Симовић.

То значи да уколико немате синдикат – морате га покренути.

„Уколико постојећи синдикат не ради добро – смените руководство или направите други синдикат. Неопходна је колективна акција запослених како би се ствари мењале на боље“, поручују Бојана и Владимир из организације Центар за политике еманципације која је међу првима, заједно са Центром за достојанствен рад, указала на кршење закона о раду у фабрици Аптив у Лесковцу када је реч о радном времену.