Прочитај ми чланак

Потписан споразум Београда и Тиране

0

Привредна комора Београда и Трговинско-индустријска комора Тиране потписале су данас у Београду Споразум о сарадњи, којим ће се унапредити економска размена две престонице, као и Србије и Албаније.

Споразум су потписали потпредседник Привредне коморе Београда Слободан Унковић и председник Трговинско-индустријске коморе Тиране Николин Јака.

Унковић је након потписивања рекао да споразум има за циљ повећање укупног обима размене две земље и представља добру основу за развијање укупне сарадње Србије и Албаније. Према његовим речима, заједнички интерес обе земље је развој пре свега економске сарадње, али и других видова партнерстава. Према овом споразуму, како је рекао, поред индустријске и пољопривредне, предвиђена је такође и туристичка размена.

Председник Трговинско-индустријске коморе Тиране је нагласио да је потписивање данашњег уговора веома важно за даљу сарадњу привреда не само два главна града, већ и две државе у целини. Јака је уверен да ће овај споразум подспешити будуће односе Србије и Албаније, те да ће управо сарадња у области економије бити подстрек и политичарима две земље да унапреде и остале видове сарадње.

Према његовом мишљењу, управо би потписници оваквих споразума требало да буду инцијатори владама за наставак сарадње.

У том смислу, Јака је предложио заједничке састанке који би били одржавани и у Србији и Албанији, на којима би представници две земље, у светлу светске економске кризе, потражили заједничке интересе и могуће области у којима би могло успешно да сарађују.

Данашњем састанку, на којем је потписан Споразум о сарадњи Београда и Тиране, присуствовали су и представници Привредне коморе Истарске жупаније, који су говорили о досадашњој успешној сарадњи са Привредном комором Београда и могућностима даљег унапређења и развоја међусобних односа.

(Танјуг)