Прочитај ми чланак

Поскупеће све, од хлеба до тоалет папира: Шта значи скупља струја за привреду

0

Влада Србије предложила је ЕПС-у да цена струје за привреду до краја ове године уместо 75 евра буде 95 евра за мегават-сат, а чим Надзорни одбор формално донесе ту одлуку, привредницима ће бити послати нови уговори - сазнаје Данас. Са друге стране, саговорници Нове сматрају да ће поскупљење струје готово извесно са собом повући и пораст цена осталих производа и услуга - од хлеба до челика и тоалет папира.

Жељко Марковић, енергетски стручњак истиче да је Влада Србије још крајем прошле године препоручила ЕПС-у максималну цену електричне енергија која би била понуђена привредницима.

„Од овог септембра се и очекивало да ће бити понуђена нова препорука, уместо досадашњих 75 евра по киловат сату. Нова цена од 95 евра је прорачун ЕПС-а који је резултат комбинације цене домаће струје и струје из увоза“. каже Марковић.

Додаје и да ово није довољно ЕПС-у да би био независан. Подсећа и да је струја у привреди потребна за било какву производњу, па ће њено поскупљење ланчано условити и „цунами“ осталих поскупљења.

„С те стране, поскупљење електричне енергије за привреду аутоматски значи да ће доћи до повећања цене многих производа, што инфлацију гура на горе“, каже Марковић.

Подсећа да се у индустријама које троше пуно струје, као што су пекаре, челичане, као и погони за производњу папира или пелета – могу очекивати поскупљења. Дакле, поскупеће све, од хлеба, преко тоалет папира до огрева.

Ако струја поскупи са 75 на 95 евра за мегават сат, то је поскупљење од око 26 одсто. Према грубој процени нашег саговорника, уколико се такав предлог усвоји, када се све сабере и одузме, цене производа чији настанак зависи од струје, могле би да скоче око 10%, прогнозира Марковић.

Шта кажу привредници

„Подсетићу вас да је цена дрвета у Србијашумама након ограничења поскупела за 15%, а дрво приватних шума поскупело је више од 33%. Имајући у виду хаос на тржишту, поменута цена струје је неодржива. Према мојим сазнањима удружења пелетара ће данас писати надлежним и тражити већу цену од оне ограничене по тони“, сматра Зоран Дракулић, привредник и произвођач пелета.

Саговорник додаје да би најављено поскупљење струје за привреду било друго у овој години, као и да је то укупно поскупљење од скоро 100%.

„Нас приватнике ограничавају, а држава с друге стране диже цену струје без проблема. Ако се пази на тај социјални моменат – ово је стварно претерано“; оцењује Дракулић.

Економиста Иван Николић каже да је струја заједно са гасом постала највреднији производ којим се тргује на берзи.

„Одразиће се на пораст потрошачких цена, што је пре свега последица високе цене струје на берзи“, сматра Николић.

Струја скупља и за потрошаче

Подсетимо, струја ће за потрошаче поскупети од првог септембра – и то за 8,3 одсто. Поскупљења, захваљујући великом броју фиксних ставки у рачуну, неће бити превелика, али ћете без обзира на то, издвајати по неколико стотина динара више на месечном нивоу како бисте платили рачуне за струју.