Прочитај ми чланак

ПОДИГЛИ ЦЕНЕ УСЛУГА Сада банкама плаћамо и оно што никада нисмо

0

Већина банака у Србији још крајем прошле године најавила је да би ускоро могли да ступе на снагу нови ценовници тарифа и накнада које наплаћују својим клијентима. Неке банке већ су кренуле са новим ценама, а поједине ових дана обавештавају своје клијенте о новим провизијама.

Тако ће сада неке банке почети да наплаћују оно што никада нису, попут одржавања девизног рачуна, а бесплатно неће бити ни плаћање рачуна преко интернета као и трајни налог.

Месечно одржавање рачуна наплаћује се практично свим клијентима, изузимајући оне са најмањим пакетима који само повремено користе банкарске услуге. Ова накнада коштала је до сада од 150 па све до 600 динара, а колико ће поскупети најбоље показује пример из једне банке где је основни пакет рачуна до сада месечно коштао 300 динара, а од јуна ће клијентима бити наплаћиван 350 динара. Дакле, само за одржавање рачуна клијент који је годишње издвајао 3.600 динара сада ће морати да спреми 600 динара више.

Неке банке најавиле су да ће убудуће наплаћивати и одржавање девизног рачуна, које је углавном било бесплатно. Према обавештењима која су стигла клијентима, одржавање ће им бити наплаћено чак и ако на конкретном девизном рачуну не буде средстава и ако у току месеца не буде ниједне реализоване трансакције.

Већина банака је до сада имала бесплатно електронско и мобилно банкарство, или је плаћање рачуна преко интернета наплаћивала тек ако се месечно реализује већи број налога. Сада ће једна банка која је иначе охрабривала клијенте да плаћају своје рачуне онлајн тако што није наплаћивала провизију за ову услугу, увести накнаду од 25 динара по сваком налогу.

Убудуће ће се наплаћивати и реализација трајних налога, и то 15 динара по трансакцији, осим ако је са пружаоцем услуге договорено да плаћање буде без накнаде. Дакле, ако месечно у просеку платите 5-6 основних рачуна, то ће вас сада годишње коштати око 1.000 динара.

Месечно одржавање рачуна било 300 динара, сада 350
Девизни рачун био без одржавања, сада се наплаћује
Плаћање рачуна е-банкингом било бесплатно, сада 25 динара по налогу
Трајни налог било бесплатно, сада 15 динара по трансакцији
Чекови били 20, сада 35 динара
Извод био 50, сада 100 динара
Плаћање на рате без камате сада 50 динара по рати

Један од већих трошкова може бити приликом подизања новца са туђих банкомата и ова провизија се креће све до 400 динара, колико је минимум у једној банци. Накнаде за подизање новца са шалтера других банака највеће су ако се то ради кредитним картицама, а крећу се око три одсто од трансакције или минимално 360 динара у неким банкама. За некога ко у близини стана или посла нема банкомат своје банке ова услуга могла би да представља трошак од неколико хиљада динара годишње.

Чекови ће у појединим банкама за власнике основних рачуна уместо 20 сада коштати 35 динара, мада ће за клијенте са највећим пакетом рачуна бити бесплатни, пише Блиц.

Уводи се накнада чак и за услугу која је прилично популарна међу клијентима, а то је плаћање на рате без камате кредитном картицом. Многи су овај начин плаћања користили практично као замену за чекове, јер пружа прилику да се бескаматно подели износ куповине. Клијенти ће и даље моћи да плаћају без камате, али се сада уводи накнада од 50 динара коју ће банка наплаћивати по свакој појединачној рати. Дакле, ако купите неку техничку робу у вредности од 10.000 динара на 6 рата, платићете банци додатних 300 динара.

Један извод месечно клијент може да добије бесплатно, а сваки следећи ће уместо досадашњих 50 динара сада коштати 100. Банке наплаћују и издавање разних потврда, које могу да коштају и 1.500 динара, ако су „нестандардне“.