Прочитај ми чланак

Питање одговорности Јоргованке Табаковић у случају стечаја Универзал Банке

0

Jadranka Tabakovic418

 

Очигледно је да овакав скандал са затварањем Универзал банке није могао да буде изрежиран

без активне подршке НБС.

 

Јучерашње хапшење Драгана Томића, председника извршног одбора Универзал банке потврдило је основане сумње да стечај ове банке има другачију позадину од оне која се представља јавности. Покрет Двери је 6. фебруара објавио текст „Да ли је стечај Универзал банке искоришћен за финансирање предизборне кампање СНС-а?“ у коме смо поставили низ оправданих питања у вези са овим случајем. Владајући режим је повукао изнуђен потез и решио да жртвује једног свог високог члана партије у намери да у јеку предизборне кампање овај свој огромни „минус“ претвори у свој маркетиншки „плус“. Уочљиво је да се медијским спиновањем жели показати да је Томић био мангуп у њиховим редовима који је злоупотребио лично поверење ППВ-а што би ваљда требао бити његов највећи грех? Истовремено се Јоргованка Табаковић понаша као партијски функционер који около дели лекције уместо да се суочи са сопственом улогом у овом срамном случају који је у директном домену њене одговорности.

Кључно питање у овом случају је улога НБС и гувернера Јоргованке Табаковић. Универзал банка је већ 31.12. 2012. године била поткапитализована на нивоу од 9,55% а у извештају независног ревизора за 2012. годину који носи датум 13. 3. 2013., наведено је да је НБС дала рок Универзал банци да адекватност капитала доведе на законски минимум од 12% до 30. 9. 2013. У јануару 2013. године Драган Томић je именован за председника Извршног одбора, а према новинским написима је од свог именовања одобрио 81 кредит чак и фирмама чији су рачуни већ били у блокади, за који кредитни одбор није дао сагласност од чега је тек мали број био евентуално наплатив.

Дакле, банка која је под појачаним надзором и којој је изречен рок да усклади адекватност капитала због чега се губи дозвола за рад, у периоду од само 5 месеци до истека тог рока, одобрава кредите дужницима који очигледно то не могу да врате! Уместо предузимања радњи да се адекватност капитала врати у законом прописане границе, предузимају се радње да се оствари управо супротно и активно се извлачи новац из банке? Да ли било ко може да поверује да Јоргованка Табаковић то није знала или није могла знати и да није била у стању да то спречи?

У складу са Законом о банкама, НБС је та која даје сагласност на именовање чланова извршног и управног одбора. Члан 75. Закона прописује да чланови извршног одбора банке морају имати добру пословну репутацију и одговарајуће квалификације. Дакле, НБС на челу са гувернером Јоргованком Табаковић, узгред новоизабраним замеником председника СНС, даје сагласност да се члан ГО СНС Драган Томић именује за председника извршног одбора Универзал банке иако он нема никакво искуство у банкарском пословању ни квалификације да буде директор банке. У међувремену он руководи хуманитарним програмом доделе кредита свима који то затраже, а за то време га НБС држи „под појачаним“ надзором!?

Очигледно је да овакав скандал са затварањем Универзал банке није могао да буде изрежиран без активне подршке НБС. У најмању руку, НБС и гувернер Јоргованка Табаковић су одговорни за овакав успешан „појачан надзор“ и одсуство дужње пажње у обављању својих законом прописаних активности. Зато са правом постављамо следећа питања:

• Да ли ће гувенер Јоргованка Табаковић бити смењена и разрешена сa дужности гувернера НБС због очигледног пропуста да спречи криминалне радње у Универзал банци у периоду „појачаног надзора“ НБС над истом?
• Да ли ће надлежни органи спровести истрагу над њеним радом у овом случају, и да ли ће јавност добити одговоре за читав низ коинцидирајућих и чудних радњи у периоду од неколико месеци пред пропаст ове банке, за које је она као гувернер морала бити упозната и да ли је и колико у њима евентуално била умешана?
• Када ће бити приведен на саслушање члан Управног одбора и високи партијски функционер СНС Миленко Џелетовић, с обзиром да је Управни одбор банке одговоран за њено законито пословање, за успостављање система за управљање ризицима и контролу рада Извршног одбора?
• Да ли ће се истрага проширити и на фирме које су добијале кредите?
• Да ли ће се истрагом утврдити токови готовине по основу одобрених кредита и да ли ће јавност сазнати шта се крило иза оваквог убрзаног одобравања кредита непосредно пред затварање банке и предизборну кампању док је све то „појачано надзирала“ НБС?

(Двери)