Прочитај ми чланак

ПИТАЊЕ КОЈЕ МУЧИ МНОГЕ: У чему је тајна великих зарада популарних блогера?

0

Блоговање, занимање о ком се данас код нас много говори, али се мало зна, постало је популарно преко ноћи.

v

Блоговање, занимање о ком се данас код нас много говори, али се мало зна, постало је популарно преко ноћи.

У свету је писање блогова процват доживело давне 1999. године, када су на интернету почели да ничу сајтови попут Open Diary, Live Journal, Pitas.com, Blogger.com, док је код нас о томе почело да се говори као о послу тек у последњих неколико година, када је једна од најпознатијих српских блогерки Зорана Јовановић, познатија као Зораннах, доспела у жижу јавности због своје популарности и велике зараде до које, како многи мисле, лако долази.

Али да ли је баш све тако?

Зарада популарних блогера – тема која све занима

Баш као и у свакој другој професији, и у блоговању се зараде разликују од особе до особе, зато је незахвално говорити о зарадама које блогери стичу. Али свакако се многи од њих и те како разликују, и по успеху и по плати.

Мајкл Арингтон је један од најбоље плаћених блогера на свету, који месечно заради и до 755.000 евра. Да, добро сте чули. Ако сте заљубљеник у технологију, онда је његов сајт ТецхЦрунцх идеално место за вас, јер обилује најсвежијим новостима из света технологије, којих је из минута у минут све више (толико је ажуран у постављању објава).

Наравно, Мајкл, као и сви блогери данашњице, до зараде нису дошли тако лако.

Како до новца у свету блоговања?

Постоји више начина.

Квалитетан садржај који треба да понудите публици је број један, јер нико неће желети да се врати на ваш блог ако га први пут нисте привукли и показали му да је баш ваш дигитални кутак вредан његове пажње.

Да би дошли до онога где су данас, блогери су морали да донесу важну животну одлуку – да јавности изложе свој живот на тацни и обавежу се на континуиран рад. Али ово није довољно, јер ни најпопуларнији од њих нису свој успех постигли преко ноћи.

Поред квалитетног садржаја, бројност публике која чита њихов блог је од пресудног значаја. Зато се блогери труде да креирају налоге на свим друштвеним мрежама како би дошли до што бројније публике.

И поред многих плаћених покушаја да придобију публику, блогери ретко када нешто дуготрајније постигну на тај начин, јер је квалитетан садржај пресудан за њихов успех.

Које теме публика највише воли?

Блогови обрађују разне теме – технологију, спорт, музику, филмску и позоришну уметност, лепоту, облачење, путовања, животни стил (лифестyле), храну… Али неке од ових тема изазивају веће интересовање од других.

Једна од таквих тема је и храна. Људи једноставно уживају у тражењу идеалних рецепата за своје чорбе, колаче, пите, пасте, кроасане… Сајт Раббут.цом пише да се сваког дана покрене један нови блог о храни. Било да је реч о дијетама, ресторанима или рецептима, о овој теми желе да читају сви, због чега има веома добру пролазну оцену код публике.

Теме које изазивају велико занимање још су и путовања, професионални савети, лични живот и оцењивање производа…

Али правих ограничења нема. Ако сте експерт за аутомобиле или умете да правите макете тенкова –- сигурно је да постоји огроман број оних који деле ваша интересовања и радо би саслушали шта имате да их посаветујете, односно посећивали би ваш блог.

Свако може да постане блогер ако то довољно жели

Потребни су вам само интернет-конекција, рачунар, креативне идеје и воља. Уколико желите да се бавите овим послом, а нисте сигурни да можете све сами да постигнете, можда је време да се усавршите у области комуникације на интернету.

На ИнтернетАцадемy за само 12 месеци лако ћете доћи до знања које ће вам помоћи да се пробијете у мору блогера који деле исту страст, желе да достигну популарност и дођу до високе зараде. Угледајте се на многе који су оставили своје примарне послове и у потпуности се окренули блоговању, јер су увидели да им се овај посао исплати.

Опробајте се у дигиталном свету и можда ћемо већ за неколико месеци писати и о вама. Никад се не зна.