Прочитај ми чланак

ПАЗИТЕ: „Дајнерс“ више не пролази у продавницама!

0

Трговци у Србији одбијају познате картице јер не могу да наплате свој новац. Сумња да је „Дајнерс клуб" утајио своје обавезе, и надувавао завршне рачуне.

На касама у трговинама не може више да се плаћа „Дајнерс“ картицама, сазнају „Новости“.


 Разлог је што „Дајнерс клуб“ који издаје ове картице, није подмиривао своје обавезе према трговцима, па су му они блокирали рачуне за више од 3,5 милиона евра!

РAЧУНИ У БЛОКAДИ

Рачуни „Дајнерс клуб интернационала“ су тренутно блокирани за износ од 432.593.334,54 динара. Блокаду је, током два претходна дана, покушавајући да наплате своја потраживања, ставило неколико великих трговинских кућа које су забраниле на својим касама прихват „Дајнерс“ картица.

Проблем је, међутим, много већи, јер овде није реч само о простом кашњењу у плаћању, већ у утаји обавеза, због које су пале и прве кривичне пријаве.

Власник платне институције „Дајнерс клуб интернационал“ је, од марта, „Ерсте кард клуб“, са седиштем у Загребу, који се јуче, након питања „Новости“ огласио писаним саопштењем у којем потврђује да у пословању „Дајнерса“ постоје значајне неправилности.

– Након куповине „Дајнерс клуба“ утврђене су озбиљне сумње да постоје значајне неправилности у пословању, као и службеним финансијским извештајима за протеклих неколико година, а које нису биле презентоване у поступку купопродаје – кажу У „Ерсте кард групи“.

– Покренули смо свеобухватни процес провера, чиме се још једном утврдило постојање уочених неправилности, као и чињеница да службени финансијски извештаји „Дајнерса“ не одражавају стварно стање пословања.

Како су нагласили, у извештајима утајене су обавезе „Дајнерса“ према повериоцима, а потраживања од клијената су неисправно приказивана.

Зато су поднете кривичне пријаве против бивших челника друштва „Дајнерс клуб“.

– „Ерсте кард клуб“ и „Дајнерс клуб“ изражавају жаљење због наведених околности узрокованих неправилностима у пословању у прошлости, пре преузимања од стране „Ерсте кард клуба“. Константно се одржава комуникација са свим надлежнима, те ће у наредним данима „Дајнерс клуб“ транспарентно обавештавати јавност о даљем развоју догађаја – закључује се у саопштењу.

КAСИРКИ ИЗ ЏЕПA

Касирка у једној београдској продавници великог ланца јуче је помно загледала картицу приликом наплате новинару „Новости“.

– Не смем да примим ниједну „Дајнерс“ картицу, тако нам је наређено. Иначе, ако ми нека промакне, тај износ ћу морати да платим ја, из свог џепа – казала нам је она.