Прочитај ми чланак

ПАУШАЛЦИМА У СРБИЈИ КОНАЧНО ПОЧЕЛА ДА СТИЖУ РЕШЕЊА ЗА ПОРЕЗ, но ту ипак није крај

0

На адресе око 56.000 паушалаца у Србији су коначно, након две и по године, почела да стижу пореска решења за 2015, 2016. и прву половину 2017. године, сазнаје “Блиц”.

После толико чекања и перипетија кроз које су прошли, паушалци напокон имају црно на бело решења о својим обавезама према држави за претходне две и по године. Али ту, ипак, није крај њиховим мукама.

Како се “Блицу” пожалило неколико предузетника паушалаца, када су ових дана отишли до пореске службе у својој општини, затекла их је бирократска перипетија. Наиме, многи од њих су од 2015. уплаћивали аконтације па је неопходно прерачунати колики је преостали дуг за порез.

– Од службеника сам сазнао да ће они податке о мојим авансним уплатама добити тек за 15 дана. То значи да ће се у истом року у коме ја већ морам да измирим дуговања, знати колико још треба да платим на име пореза. На питање шта сада да радим, у пореској нису имали одговор – пожалио нам се Београђанин Драгомир Гарић (38).

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку истиче да је највећи проблем неажурност у раду Пореске управе.

– Због кашњења у слању решења о порезу од чак две и по године паушалци су имали огромне проблеме, највише са здравственим осигурањем – наглашава Рајић.

Како каже, сада ће највероватније паушалцима рећи да сачекају док пореска управа не прикупи све неопходне податке, па да после тога уплате новац.

– Али проблем је што ће им то рећи усмено, на шалтеру, а неће добити написмено. Па ако стигну утужења и затезне камате, ко ће им веровати на реч – наводи Рајић.

Према његовим речима, апсурдно је да се држава с једне стране бори са сивом економијом, а тамо где могу да наплате порез касне по пар година.

– Све би то лако могло да се реши модернизацијом система. Електронски, једним кликом, свако би могао да укуца своју шифру делатности и добије комплетан преглед шта је и колико платио, да ли дугује, када су рокови и слично. У развијеним земљама то тако функционише – каже Рајић.

У Пореској управи Србије објашњавају да су обвезници дужни да плаћају месечну аконтациону обавезу у року од 15 дана по истеку сваког месеца.

– Доспеле а неизмирене обавезе обвезник је дужан да плати у року од 15 дана од дана достављања решења. Пореска управа може, на писмени и образложени захтев пореског обвезника, у целости или делимично, да одложи плаћање дугованог пореза, независно од доспелости. Услов је да плаћање дугованог пореза за пореског обвезника представља непримерено велико оптерећење, односно наноси битну економску штету – истакли су у Пореској управи.

Право на паушал имају предузетници чији је годишњег промет мањи од шест милона динара.

Зашто су толико каснили?

Члан Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић сматра да ће се постојећа заврзлама око плаћања пореза лако решити, али да је много већи проблем то што држава скоро три године није могла да донесе спорна решења.

– Пореска управа даће паушалцима рок од 15 дана од датума достављања извода о уплаћеним аконтацијама да измире дугове. Сигурно неће повући плаћање затезних камата. Али, ја не могу да схватим шта је то што их је спречавало да две и по године не доносе решења. Она не само да су обавезујућа, него су део пословног плана људи који се тиме баве. То је поражавајуће – каже Кнежевић.