Прочитај ми чланак

Објављен водич: Овако ће изгледати рачуни у Србији следеће године? (ФОТО)

0

Нови модел фискализације у Србији почеће да се примењује 1. јануара следеће године.

Пореска управа објавила је Технички водич са условима и карактеристикама елемената електронског фискалног уређаја ради одобравања за употребу у систему е-фискализације. Овај уређај ће почети да се примењује од 1. јула.

Foto: Printskrin, Poreska uprava

Водич садржи дефиниције појмова, одељак о електронским фискалним уређајима (ЕФУ) са пододељцима о безбедносном елементу, процесору фискалних рачуна и електронском систему за издавање рачуна, као и део о фискалним рачунима, садржају и врстама фискалних рачуна.

Водич се може преузети на линку објављеном на сајту Пореске управе.

Нови модел фискализације у Србији почеће да се примењује 1. јануара 2022. године, а његова имплементација биће потпуно бесплатна за привреду, јер ће терет фискализације сносити држава са три милијарде динара, које су издвојене буџетом за ову годину, најавило је раније Министарство финансија.

Од 1. јануара наредне године сви субјекти у јавном сектору имаће обавезу да примају, чувају и издају електронске фактуре, а постепено ће се та обавеза уводити и за приватни сектор, за који ће електронско фактурисање бити обавезно од 1. јануара 2023. године.

Подсетимо, министар финансија Синиша Мали недавно је у тестном окружењу издао и први фискални рачун у новом систему фискализације.

„Ово је потпуно нови систем, који подразумева да се у реалном времену сви подаци са фискалних каса сливају у Пореску управу. То ће омогућити бољу контролу, али и унапредити борбу против сиве економије и борбу за наплату пореза“, рекао је он тада.