Прочитај ми чланак

Новогодишња честитка Владе Србије: Већи порез, скупље гориво, следи струјни удар

0

d

 

Влада Србије „частила“ је грађане у Новој години повећањем пореза на додатну вредност (ПДВ) за два одсто, као и већим акцизама за нафтне деривате. Тако ће поскупљење животних намирница, рачунарске опреме и горива од 1. јануара додатно допринети трежњењу становништва након што су уз богату трпезу прославили улазак у 2014. годину.

Горак живот: Поскупљује и шећер

Осим цене хлеба, за које се верује да ће и даље бити под контролом Владе, више цене следују за пекарске производе, млеко и млечне производе, брашно, шећер, јестиво уље, свеже и смрзнуто воће и поврћа, житарице, лекови. На тој листи су и ђубриво, средство за заштиту биља, семе за репродукцију, дневне новине, огревно дрво, услуге у хотелима, биоскопске и позоришне улазнице.

Струјни удар следи

За „утеху“ и додатно оптерећење већ ионако испражњених џепова грађана, од пролећа је могућа и нова цена струје. У том случају, уследио би и нови ланац поскупљења, јер је електрична енергија део обавезних трошкова сваког производа.

Очекује се да ће део терета поднети и трговци, тако што ће смањити своју маржу, али с обзиром да се то ретко дешавало, аналитичари више верују да ће раст цена кочити смањена потражња осиромашених грађана и то, према прогнозама, за 7,5 одсто.

– Ми одавно тврдимо да простора за повећање нема, а ово последње повећање ПДВ не даје за право трговцима да повећају ионако велике марже, јер код нас је просечна трговачка маржа око 21 одсто, док се у еврпским земљама она креће од 10 до 15 одсто и са њом се покривају сви манипулативни трошкови – коментарише за „Вести“ Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Економиста Саша Ђоговић процењује да ће потрошачка корпа у наредној години бити сиромашнија.

Рачунари

Иако Влада Србије редовно истиче да поред пољопривреде стратешки сектор развоја у држави треба да буде и сектор информатичких технологија, то је није одговорило од повећања ПДВ за промет и увоз персоналних рачунара, као и њихових компоненти. Рачунари ће од ове године бити опорезовани са стопом ПДВ од чак 20 одсто, што је у повећање за чак 12 одсто у односу на претходни период када је пореска стопа била осам одсто.

– Мање ће се куповати било да је реч о месу или уљу, трговци неће имати било каквог простора за повећање цена, него ће морати да размишљају о својим маржама како би задржали и постојећи ниво промета, а он ће имати тенденцију пада – процењује Ђоговић.

Власт се такође узда да би и нови трговински ланци који ће допринети јачој конкуренцији на тржишту малопродајних трговина могли утицати на трговце да се одрекну дела маржи и тако амортизују очекивано повећање цена. Поготову је то битно владајућим странкама уочи преверемених избора у Београду, а највероватније и парламентарних на нивоу целе државе.

Драгован Милићевић из Министарства спољне и унутрашње трговине подсећа да је Законом о трговини забрањено утицати на политику цена.

– Политика цена је ствар тржишта тако да су нам, што се тиче тржишног механизма, руке везане. Али, ако би дошло до великих турбуленција, што се не очекује, онда држава може интервенисати из Робних резерви, пре свега за основне намирнице и на тај начин регулисати понуду и тражњу – напомиње он.

Дизел скупљи четири динара

Гориво у Србији ће, како се очекује, поскупети до четири динара по литру у првим данима Нове године и то због усклађивања акциза на нафтне деривате, које одређује држава. Повећање акциза на нафтне деривате мораће директно да се одрази на раст цена горива на пумпама, јер нафтне компаније не могу да то повећање акциза надокнаде из својих маржи, изјавио је председник Удружења бензинских станица Србије Борисав Татић.

Акциза, ће од 1. јануара 2014. године, за дизел бити скупља четири динара, за бензин 0,4, а за ТНГ пет динара по литру односно килограму деривата, речено је Тањугу у Министарству финансија.

Иако је процена да ће повецање ПДВ на животне намирнице обухватити око 500 артикала у малопродајним објектима широке потрошње, неће сви трговински ланци повећање ПДВ искористити за поскупљења.

„Рода ће од 1. јануара проширити број производа у оквиру социјалне корпе и тако купцима понудити преко 100 артикала, који ће и поред промене ПДВ стопе имати најниже цене на тржишту“, наводе у Меркатору, власнику трговина Рода. Све у свему, министар финансија Лазар Крстић очекује да ће повећање пореза потрошачку корпу од 65.000 динара поскупети за 450 динара.

Горан Паповић из Националне организације потрошача верује да неће доћи ни до толиког повећања, већ да се са овим најавама више ради о „психолошком терору над потрошачима“. Он упозорава да је важнија контрола намирница и робе која се купује.

– Знате, не можете као свеже месо да продаје месо из робних резерви којем истиче рок, као што се код нас дешавало“, додаје Паповић.

Укидање царина за европске производе

Као последица либерализације према Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, од 1. јанура долази и до укидања царина за многе производе из земаља Уније.
Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић не очекује због тога поремећаје на домаћем тржишту. Он је оценио да укидање царина није нагла промена, јер су царине постепено снижаване.

Сертић је подсетио да ће од првог дана ове године за већину производа царина бити нула, осим за око 400 најважнијих производа, пре свега у пољопривредној, односно прехрамбеној индустрији. Ово укидање царина за производе из европских земаља појефтиниће њихову цену што ће добро доћи за домаће купце. Проблем је што би то могло да се лоше одрази на домаће произвођаче.

Због тога је, како наводи Сертић, важна едукација домаће привреде, како би се конкурентност домаће робе повећала, а домаћи произвођачи били конкурентни на тржишту ЕУ.

 

(Вести онлајн)