Прочитај ми чланак

Ново поскупљење цигарета у Србији: Дуван ћемо ускоро плаћати као Немци

0

Србија се све брже, бар што се цене цигарета тиче, приближава стандардима ЕУ

Све пушаче у Србији за месец дана, тачније 1. јула, очекује ново, друго поскупљење у овој години и то највероватније за стандардних 10 динара по пакли. Разлог за то је акцизни календар, који је усвојен крајем 2020. године, по коме на почетку сваког јануара и јула, цигарете поскупљују због увећања специфичне акцизе од 1,5 динара и то све до 2025. године, пише „Блиц“.

Уз акцизу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто, која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ. Због свих тих намета произвођачи повећавају цену за 10 динара што значи да ће љубитељи дуванског дима након јулског поскупљења, у зависности од марке, издвајати од 320 до чак 610 динара по паклици. Од тог новца у буџет би требало уместо садашњих 82,75 да се слије 84,25 динара по паклици.

Све у свему, Србија се све брже, бар што се цене цигарета тиче, приближава стандардима ЕУ. Ипак, за наше прилике у неким државама, попут Ирске, где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, је изузетно скупо. Ако је за утеху, постоје и државе где је дуван јефтинији и у просеку се креће између 3,5 до 5,5 евра, па је јасно да је акцизни календар Србије углавном креиран по њиховом моделу.

Све је извесније да ће у наредних годину и по дана пушачи све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очекивати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске.

Иначе, „дуванџије“ не увећавају сваког јануара и јула аутоматски цене, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.