Прочитај ми чланак

НОВА ПОСКУПЉЕЊА: Јунетина и свињетина поскупљују?

0

Свињско месо, чија цена већ дуго није мењана, поскупело је за 10 одсто, док је због повећаног извоза порасла и цена јунетине за 15 одсто.

Један од највећих произвођача свињетине у Србији, Индустрија меса „Матијевић“ повећала је пре два дана цену свињетине за 30 динара, са 439 на 469 динара.

foto: flickr

 

Ценовнике су изменили и остали продавци, а добра вест је да нова поскупљења свињског меса не треба очекивати и да су тренутне цене на максимуму.

– Цена товљеника је порасла са 145 на 170 динара по килограму. Тридесетак динара повећана је и цена у малопродаји, а разлог је несташица свиња на домаћем тржишту. С једне стране, продавцима се не исплати увоз јер нас свињетина из Хрватске, одакле товљенике највише увозимо, кошта 175 динара по килограму. С друге стране, у Србији је у последње време повећана потрошња свињетине због раста стандарда и имамо недовољно товљеника у односу на тражњу – оценио је за “Блиц” Петар Матијевић, власник истоимене компаније која годишње произведе више од 100.000 свиња.

У Индустрији меса „Ђурђевић“, такође једном од великих произвођача меса, истичу да тренутно постоји поремећај на домаћем тржишту товљеника.

Како оцењују, то јесте разлог за већу цену у малопродаји, али додају да поремећај не би требало још дуго да траје.

– Ситуација није алармантна, свињетина јесте поскупела, али не треба очекивати још веће цене. Товљеника тренутно нема на домаћим фармама, али очекујемо да се понуда и тражња ускладе већ за две недеље – оценили су у овој компанији за „Блиц“.

Како сазнајемо, сељаци у Војводини тренутно тврде пазар. Донедавно су на сваком килограму товљеника губили по двадесетак динара. У таквој ситуацији они који имају добар тов, обуставе производњу и чекају да цена товљеника порасте.

Грађане од најновијег поскупљења није могао да спасе ни увоз свињског меса из других европских земаља. Килограм свињског бута из увоза већ сада би у Србији коштао више од 500 динара, колико данас стаје у Хрватској.

У Мађарској, где српски произвођачи, поред Хрватске, највише купују товљенике, килограм свињетине кошта више од 1,2 евра, односно више од 140 динара.

Бранислав Гулан, члан Одбора за село Српске академије наука и уметности, каже да је сточарство у Србији у великој кризи. Указује на то да је у последње две деценије сточни фонд опадао по стопи до четири одсто годишње, а да је број свиња смањен за 600.000.

У оборима у Србији данас се налази око 3,2 милиона товљеника, пре тридесет година било их је чак пет милиона, а пре 20 година четири милиона, додаје Гулан.