Прочитај ми чланак

Нова обмана у маркетима: Последица инфлације коју многи не примећују

0

Ово се дешава широм света и питање је времена када ће захватити Србију.

Од тоалет папира, преко јогурта и кафе, до кукурузног чипса, произвођачи у свету тихо смањују величину паковања – без снижавања цена. Та појава је названа „shrinkflation“ и примећује се у многим земљама.

У САД, мала кутија Kleenex сада има 60 марамица; а пре неколико месеци имала је 65. Chobani Flips јогурти су се смањили са 150 мл на 130 мл. У Великој Британији, Нестле је смањио своју кафу Nescafe Azera Americano са 100 грама на 90 грама. У Индији, комад Вим сапуна за судове се смањио са 155 грама на 135 грама.

Смањивање количине производа није ништа ново, кажу стручњаци. Али се шири у временима високе инфлације, јер се компаније боре са растућим трошковима за састојке, паковање, рад и транспорт.

Глобална инфлација потрошачких цена порасла је за 7 одсто у мају, темпом који ће се вероватно наставити до септембра, наводи S&P Global.

„Долази у таласима. Тренутно смо у таласу плиме због инфлације“, рекао је Едгар Дворски, адвокат потрошача и бивши помоћник главног тужиоца у Масачусетсу, који је деценијама документовао смањење количине производа на својој веб страници Consumer World, пише НПР.

Дворски је рекао да је смањивање количине производа привлачно произвођачима јер знају да ће купци приметити повећање цена, али неће пратити нето тежину или мале детаље, попут броја листова на ролни тоалет папира. Компаније такође могу користити трикове како би скренули пажњу са смањења количине производа, као што је обележавање мањих паковања светлим новим етикетама које привлаче погледе купаца.

Неке компаније су транспарентне у вези са променама. У Јапану, произвођач грицкалица Calbee Inc. најавио је смањење тежине од 10 одсто — и повећање цена за 10 одсто — за многе своје производе, укључујући чипс од поврћа и хрскави едамаме. Компанија је за то окривила нагли пораст цене сировина.

Понекад се тај феномен може преокренути. Како инфлација попушта, конкуренција би могла натерати произвођаче да снизе цене или поново уведу већа паковања. Али Дворски каже да када се производ смањи, често остаје такав.