Прочитај ми чланак

Ништа од мањег пореза на половне аутомобиле?

0

Министарство финансија "протумачило" јучерашњу изјаву министра Душана Вујовића да ће се возила опорезовати према цени, а не кубикажи. министар нам дао лажну наду.

Automobili s

Опорезивање возила биће оптимално и правично, а законска решења ослањаће се на најбољу праксу из света, поручују из Министарства финансија, након написа у медијима да ће се опорезивање убудуће обављати по вредности возила, а не кубикажи.

У саопштењу Министарство поручује да је рано говорити о коначном решењу и напомињу да је у току израда радне верзије измена Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, у оквиру које ће се, између осталог, размотрити и одредити критеријуми и мерила за опорезивање употребе моторних возила.

Пре него што заузму коначни став у Министарство казу да ће понуђена решења анализирати и сагледати њихов утицај на пореске обвезнике.

С тим у вези, а ослањајући се на податке из досадашње праксе, водиће се рачуна да се грађани растерете сувишног трошка високих пореских оптерећења и да се обезбеди оптимално и правично опорезивање, наводи се у саопштењу.

Након што заузму коначни став текст измена закона биће доступан јавности у очекивању сугестија, а уз напомену да ће законски предлог пре свега зависити од спроводивости таквог решења у пракси које не би требало да изазива додатне трошкове администрирања.

Свесни чињенице да велики број људи економски оптерећује плаћање пореза на старије аутомобиле с моторима изнад 2000 кубика, Министарство финансија учиниће све да пронађе најбоље решење за све грађане. Закон ће бити усклађен са најбољом праксом како у окружењу тако и у свету, закључак је саопштења.

„Блиц“ пише да у Министарству разматрају могућност да уведу више група у постојећи систем који подразумева кубикажу.