Прочитај ми чланак

Нестало новца у буџету Српске?

0

republika srpskaБањалука – Надлежни у Републици Српској уверавају како је буџет стабилан и да Српска редовно сервисира све своје обавезе. Подаци са терена међутим демантују тврдње, буџетска издвајања од субвенција за младе брачне парове до накнада за заслужне борце.

Касне накнаде за одликоване борце, као и борачки додатак, који је требало да буде исплаћен до краја прошле године, али су у Влади продужили рок до краја марта, када ће, како тврди ресорни министар, све бити измирено.

Касне и субвенције јавним саобраћајним предузећима, као и подстицаји за пољопривредну производњу. Министарство просвете и културе запосленима у овом сектору дугује око два милиона марака за накнаде по више основа.

Надлежни признају да постоје проблеми и да буџет зависи од задужења, али кашњења у исплатама нису знак да је озбиљније угрожена стабилност буџета.

Какво је стање буџета, кажу економисти, најбоље показују сталне продаје обвезница, али то није довољно па надлежни трагају и за новцем међународних кредитора.

Стање јавног буџета у Српској додатно је пореметило увођење Фонда ПИО у финансијски оквир буџета. Од тада пензије више не касне, али проблеми константног недостатка новца нису решени.

(БН ТВ)