Прочитај ми чланак

Миодраг Костић – Од Ђинђићевог оперативца до Монсантовог штићеника

0

Некада близак нарко-босу Ненаду Опачићу, директор ДС у време Зорана Ђинђића, шећеране је куповао за три евра, своје пословне интересе бранио, ако треба, и оружјем, некада су га звали и „мистер 50 одсто“, а данас велики зељопоседник у Србији и Украјини и највећи заговорник ГМО-хране у Србији и Монсантов штићеник – Миодраг Костић Коле, власник МК Групе.

Иако је скоро три деценије у приватном бизнису, Коле је широј јавности постао познат тек почетком овог века када је спектакуларно купио три шећеране за три евра. После се држави која му је то омогућила „одужио“ тако што јој је на врат навукао нови ембарго – овог пута на извоз шећера. Разлог за ову казну Европске уније био је тај да су домаће шећеране куповале у Европи субвенционисани шећер да би га овде препаковале и продавале истој тој Европи по вишој цени.

Везе за Опачићем и Ђинђићем
Колетов поход ка милионима је заснован на безобзирности и одличним везама. У својој романсираној биографији он тврди како је каријеру започео шверцом фармерки. То је само делимично тачно, јер се он и тим послом бавио у доба СФРЈ, али је милионе стекао шверцом нафте деведесетих година прошлог века.

Многи се још сећају оне сцене када овај бизнисмен са оружјем у руци победоносно стоји на баржама нафте које је претходно на Дунаву преотео од бугарских цариника. Тако су га уочила двојица која ће бити веома заслужна за његов даљи напредак. Први је био кум Ненада Чанка и вођа новосадског огранка земунског клана, Ненад Опачић. Друга личност је био Зоран Ђинђић који је овог наоружаног предузимача хитро превеслао у Демократску странку где га је поставио за директора странке. „Зли језици“ тврде да је управо Коле био официр за везу између Ђинђића и Опачића.

Овог свог финансијског несита Ђинђић је, у кратком времену колико је био премијер Србије, на узди држао дајући му, осим шећерана, и све остало што је овај пожелео. Коле тако данас има између 20.000 и 30.000 хектара ораница у Србији. Баш скроман капитал за онога ко за себе тврди да је паре зарадио шверцујући фармерке.

Лажни патриотизам и економска мудровања
Уме Коле понекад да буде и забораван, када му то одговара. Тако у својим ретким тренуцима патриотизма упорно заборавља да помене како далеко више земљишта има у Украјини, где годишње производи 100 милиона тона пшенице коју лагерује у највећем силосу у тој земљи, који припада, коме другом, него њему лично.

Исто тако мудрујући о довођењу страног капитала у Србију, искључиво у форми даљих задуживања, Коле никако да помене кредит који је Европска банка за обнову и развој 2007. доделила његовој фирми Агроинвест, а који је комплетно отишао за подршку развоју примарне пољопривреде у – Украјини.

Везаност за земљу се исплатила
Колико је Коле везан за земљу, али не и за родну груду (осим ако може јефтино да је купи), види се и из његовог преузимања Апатинског бродоградилишта. Вредност имовине бродоградилишта у банкроту, купљеног прошле јесени за 1,5 милиона евра, процењена је на 584 милиона динара, док потраживања поверилаца износе 1,185 милијарди динара. Упућени у бродоградњу наводе да је највећа вредност овог бродоградилишта, које је радило од 1929. године, земљиште од 9,5 хектара у рукавцу Дунава, који је истовремено у рангу међународног зимовника.

Коле не заборавља ни свој родни Врбас у коме је недавно купио Месну индустрију Карнекс од контроверзног инвестиционог фонда Ашмор. Карнекс је у тренутку преузимања на Београдској берзи вредео 26 милиона евра, а колико је Коле за њега платио није познато. Одмах после тога он је малим акционарима дао понуду за откуп акција и успео у ономе што Ашмор није постигао – досегао је преко 95 одсто Карнексових акција и тиме стекао право на принудни откуп остатка. С обзиром на то да је и поменути инвестициони фонд исто тако малим акционарима безуспешно раније нудио откуп акција, јасно је да је Коле у цео посао ушао преко трећих лица успававши тако ионако дремљиву Комисију за хартије од вредности.

Семе зла
Овим се никако не исцрпљује Колетово криминално интересовање за српски аграр. Јануара прошле године у низу натписа у српској штампи Колетова МК Група је оптужена за сарадњу са америчком компанијом Монсанто, познатом по производњи генетски модификованих (ГМО) житарица. МК Група је 11. јануара 2011. демантовала да од поменуте компаније увози ГМО семе. Већ следећег дана Еколошки покрет Нови Сад, у саопштењу достављеном агенцији Бета тврдио је да тадашњи министар пољопривреде Саша Драгин зна да је МК Група од 2007. године „званични увозник генетски модификованог семена и хербицида од (америчке) Монсанто корпорације на основу јавно потписаног уговора од 16. маја те године“.

То МК Група није могла више да демантује, па је само саопштила да од Монсанта увози семе „у складу са законима Републике Србије“. Шта тачно садржи поменути уговор из 2007. МК Група никада није саопштила јавности.

Мешетарење
Ивер не пада далеко од кладе, то је познато, али није познато ко је у следећем случају ивер, а ко клада, односно ко је кога научио како се изигравају закони и краде у приватизацији.

Југославијакомерц, некада велико спољнотрговинско предузеће, које је претендовало да од браће Карић поврати власништво над Вилом Јелена на Дедињу, купила је октобра 2007. године Роксанда Костић, мајка Миодрага Костића.

Југославијакомерц није се дуго задржао у поседу госпође Костић, јер је у априлу 2009, само годину и по дана од куповине, уз сагласност Агенције за приватизацију, уговор о продаји друштвеног капитала уступљен другом. Званично, то је Александар Обрадовић, а незванично он ће за браћу Карић наставити да на шест годишњих рата плаћа купопродајну цену предузећа.

У сенци борбе за Вилу Јелена била је агонија запослених и малих акционара у овом предузећу. Роксанда Костић купила је Југославијакомерц 1. октобра 2007. године на поновљеној аукцији за почетних 25 милиона динара или за око 300.000 евра на шест годишњих рата. Обавеза новог власника била је да уложи 2,6 милиона динара и да у наредне две године задржи делатност фирме, трговину одећом и обућом. Роксанда Костић купила је тиме и око 850 квадрата пословног простора у Сарајевској улици у Београду.

Већ почетком 2009. у предузећу није више било ниједног запосленог радника, а Агенција за приватизацију, уместо да поништи купопродајни уговор, одобрава пренос власништва на Обрадовића.

Миодраг Костић Коле гласи и за највећег плејбоја међу тајкунима, а зову га и естрадним тајкуном због његових интимних веза са певачицама и певаљкама.

Већ је на неколико сати видео затвор са унутрашње стране, када га је привела црногорска полиција по потерници из Србије, а судија из Новог Сада пустио и пре него што су му га привели, и то уз силна извињавања. Једино што је до сада позитивно Коле урадио јесте да стално брије главу, тако да забелски брица неће имати много посла да га уреди.

Део империје Миодрага Костића
– У Србији обрађује око 20.000, а у Украјини 30.000 хектара земље
– Шећеране у Бачу, Врбасу, Пећинцима и Ковачици
– „МК Commerc“ се бави трговином пољопривредних производа, семенском робом и шећером
– На Копаонику је власник два хотела – Гранд и Фамиљ, апартмана Сунчани врхови и ресторана националне кухиње
– Власник фирме „Maradic Holiday Resort“ која поседује језеро Шелевренац на Фрушкој гори величине 65 хектара
– Брокерска кућа „MV Investment“
– 46 одсто капитала у „MK Fintel Wind“, фирми за производњу зелене електричне енергије

Колетова МК Група је оптужена за сарадњу са америчком компанијом Монсанто, познатом по производњи генетски модификованих (ГМО) житарица. То МК Група није могла да демантује, па је само саопштила да од Монсанта увози семе „у складу са законима Републике Србије“.

 

(Србел.нет)