Прочитај ми чланак

МИЛАНОВИЋУ, украо си нам 15 милиона евра!

0

hrvatski premijer milovanovic 27

Под притиском ЕУ и хрватских тајкуна премијер Хрватске Зоран Милановић је попустио и после шест дана одблокирао границу према Србији.

Репортери “Блица” забележили су да су јуче тачно у 17.05 са граничног прелаза Батровци кренули први камиони ка граници на Бајакову са хрватске стране.

И Влада Србије је синоћ на ванредној седници поништила одлуку о блокади увоза хрватске робе чиме је успостављен нормалан саобраћај робе и људи између две земље.

Санкције за кршење ССП

Хрватска ће, ако ЕК оцени да је прекршила ССП, сносити политичке санкције у ЕУ и суочиће се и са тужбама приватних компанија због губитака које су претрпеле. Саговорник “Блица”, познавалац односа у ЕУ, оцењује да ће се политичке санкције Загребу огледати у губитку угледа Хрватске у Европске уније.
“ЕУ би јавно прозвала Хрватску да је она, а не читава ЕУ, прекршила ССП што би јој урушило углед. Он се гради годинама, али се може срушити врло брзо”, каже саговорник “Блица” и додаје да би Хрватска изгубила и све савезнике.

Блокада је после шест дана завршена, али је велика штета направљена одлуком хрватском премијера да блокира границу. Према првим проценама, штета коју је Србија претрпела овом блокадом износи између 10 и 15 милиона евра. Тачне процене о штети коју смо претрпели тек треба да ураде Царина и остали државни органи. И тек треба да видимо ко ће и како то да плати.

Саветник у Привредној комори Србије Бојан Ђурић каже за “Блиц” да је дневним промет робе само на граничном прелазу Батровци био између око 8,5 милиона евра.

– Aли треба знати да су привредници део транспорта ових дана успели да пребаце на алтернативне правце, тако да је данас тешко прецизно утврдити колика је штета због блокаде, али се она сигурно мери у милионима евра – каже Ђурић.

Економиста Горан Николић упозорава да би штета од ове блокаде могла да буде много већа од једноставног сабирања робе која је чекала у транспорту уколико је то довело до отказивања већ уговорених послова. Привредна комора Србије позвала је наше привреднике да туже Хрватску због губитака које трпе затварањем граница.

Током читавог јучерашњег дана трајали су притисци на хрватског премијера да повуче одлуку о блокади. Милановић је разговарао и са високом представницом ЕУ Федериком Могерини која га је подсетила да је већ позвала Србију и Хрватску да што пре реше несугласице.

Хрватска је и на удару Брисела због кршења ССП који је Србија потписала са свим чланицама Уније. Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла да је од Загреба тражи хитно објашњење о затварању граница.

– Наше прве процене кажу да постоје озбиљни проблеми у вези са усклађеношћу одлуке хрватске владе са ССП – рекла је Коцијанчич.

На Милановића су велики притисак вршили и хрватски тајкуни, јер они у Србију годишње извезу робу вредну око пола милијарде евра. На крају, Милановић је попустио и отворио границе. Aли, питање надокнаде штете тек треба да дође на дневни ред.

Нови бисери Зорана Милановића

Удружења и некакви ситни приватни интереси, који се понашају као да не живе у Хрватској и као да је најважније њихових 10.000 или 50.000 евра, које су изгубили данас, али ће их надокнадити већ сутра, не се понашају као лојални грађани ове земље. То је непоштено јер и о томе водимо рачуна.

Нама људи уђу у државу са 100 евра и изађу са 100 евра. У Србији им тих 100 евра узму на разне услуге. То је економија.

На манипулације и демагогију из школе Шешеља и Милошевића се нећу освртати. Тога смо се ми у Хрватској нагледали. Док су моји сарадници, попут Ранка Остојића, након “Олује” помагали Србима у Доњем Лапцу, неки су држали хушкачке говоре у Петрињи и у Глини и тражили да се бомбардују хрватски градови.

Српском премијеру Вучићу понудио сам флоту аутобуса да помогне Србији на македонској граници како би људе превезли и на Бајаково, али и на Хоргош. Човек неће! Објасните ми из којих мотива то нетко може одбити? Имаш мотиве јер си с неким у талу. Јер разговараш с Будимпештом, тајно се састајеш с Карамарком у Загребу. То је све екипица.

Можемо пуштати људе у поља као што то ради Србија, али то онда није држава. То је случајна држава, неорганизирана држава.

Извор: Блиц