Прочитај ми чланак

МЕСАР ОТКРИВА: Ево како да препознате свеже месо

0

Било да месо купујете у великим трговинским ланцима или у месари у крају увек се питате да ли сте одабрали најбољи комад меса. У последње време много је недоумица око тога шта једемо, па вам зато откривамо како да уочите разлику између неисправног и свежег меса.

9

Било да месо купујете у великим трговинским ланцима или у месари у крају увек се питате да ли сте одабрали најбољи комад меса. У последње време много је недоумица око тога шта једемо, па вам зато откривамо како да уочите разлику између неисправног и свежег меса.

Свеже месо има уједначену боју, а то је најчешће и знак квалитета. Ипак, уместо да сваки пут анализирате боју и изглед меса, можда вам је боље да се спријатељите с месаром из краја, који ће само за вас сваки пут склонити најбољи комад меса

Искусни месари кажу да се свеже месо купује носом и оком. Приликом куповине обратите пажњу на боју, мирис и текстуру меса, а у кратком прегледу у наставку Александар Ивановић, месар, открива на шта посебно треба да обратите пажњу кад купујете одређене врсте меса.

Пилеће месо

Свежа пилетина треба да буде нормалног мириса, светле боје и не сме да буде тамна око костију јер је то знак да је стара. Ако је прсна кост мекана и савитљива, онда је реч о младој живини.

Свињско месо

Кад купујете свињско месо водите рачуна да буде светлоружичасте боје јер је то знак да је свеже. Црвена боја меса указује на то да је месо старо. Такође, свежа свињетина је чврсте, фино проткане структуре и не сме да буде лепљива или сивкаста.

Највише подвала у млевеном месу

Највише недоумица имамо приликом куповине млевеног меса јер не знамо шта нам све месари у њега подваљују. Међутим, и то може лако да се реши ако се придржавате једног правила.
– Никад не купујте изложено и готово самлевено месо јер је питање колико ту заправо уопште има чистог меса. Увек тражите од месара да вам га самеље пред вашим очима и тако ћете знати шта купујете. Ово можда јесте мало скупља варијанта, али је безбеднија – саветује Александар Ивановић, месар.

Јунеће месо

Ако је јунетина „фришка“ одмах ће вам у очи упасти њена лепа црвена боја и чврста текстура. Треба да буде прошарана ситним, а не дебелим жилицама. Грубе и жуте масне жиле упућују на то да је месо вероватно од старијег грла. Ако на комаду јунетине приметите примесе сиве или црне, не купујте је јер је сумњивог квалитета.

Јагњеће месо

Свежа и квалитетна јагњетина је ружичасте боје, а месо је чврсто и еластично. Кад га притиснете прстом, одмах ће се вратити у почетни положај. Ова врста меса има специфичан мирис, а да ли је претходно била замрзнута препознаћете баш по томе што мирише мање од свеже или уопште нема никакав мирис.