Прочитај ми чланак

Масовне тужбе због осигурања стамбених кредита…

0

Удружење банака Србије скреће пажњу на нову кампању која је, како кажу, из одређених интересних група покренута против банака.

Прецизније, против Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК), а повод је осигурање стамбених кредита код НКОСК.

„С обзиром на то да ова кампања може да изазове озбиљне последице Удружење банака Србије жели да јавност упозна са неколико чињеница. Осигурање стамбених кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита представља законит поступак, уведен Законом о НКОСК из 2004. године и потврђен одлукама Народне банке Србије. Осигурање стамбених кредита увела је држава Србија с разумљивом намером да олакша добијање кредита грађанима Србије. Кредити осигурани код НКОСК за клијента су далеко јефтинији него кредити без овог осигурања“, наводе у саопштењу.

Колика је корист за грађане од осигурања стамбених кредита код НКОСК види се, истичу, из следећег репрезентативног примера:

– кредит у вредности 50.000 евра

– на 300 месечних рата

Разлика у рати између осигураног и неосигураног кредита је 20 евра месечно. У укупној суми клијент који узме кредит осигуран код НКОСК платиће 6.020 евра мање него да кредит није осигуран. За осигурање кредита имаће трошак од 875 евра.

„Упркос јасној чињеници да је осигурање код НКОСК донело велику корист самим клијентима, интересна група која има значајну материјалну корист од покретања судских поступака против банака, јавно позива на масовно подизање тужби. Удружење банака Србије дужно је да упозори да такво понашање може да има озбиљне последице на економију, али и на живот многих у Србији. Осигурање стамбених кредита довело је до снижавања цене кредита и тиме до могућности за велики број грађана Србије да реше своје стамбено питање. Иста мера поспешила је тржиште некретнина као и активацију грађевинске индустрије“, напомињу.

Кампањом која се води против НКОСК и банака та ситуација се може променити.

„Ретроактивним мењањем одавно уговорених и реализованих пословних односа шаље се веома лоша порука страним и домаћим инвеститорима. Сигурност у пословању је најважнија за досадашња и будућа улагања, а наведена кампања и тужбе не иду томе у прилог. Масовне тужбе на позив одређених група већ су загушиле правосудни систем Србије. Нови талас тужби неће погодити само банке већ и целокупни судски ситем и све грађане и предузећа који имају потребу да пред судом реше одређени проблем. Банке ће наставити да овај став бране не само у јавности, већ и пред правосудним органима, са уверењем да ће одлуке надлежних органа бити донете у складу са законима Републике Србије и одлукама одговарајућих монетарних власти“, закључује се у саопштењу.