Прочитај ми чланак

Марже трговаца веће од набавне цене

0

prodavnica

(Б92)

Трговачке зараде главни кривац за велике распоне у ценовницима основних животних намирница. Највеће разлике код меса и прерађевина и до 100 одсто.

Килограм чајне кобасице кошта у нашим трговинама од 790 до чак 1.400 динара. Свињски бут се нуди за 390, али и за 550, док за јунетину ваља одвојити од 520 до 950 динара. Толике разлике у ценама истих производа показују да се по цени једног често могу да се купе два килограма.

Разлика је најизраженија код свежег меса и месних прерађевина. Понекад и дупло. Сува димљена пршута нарочито „ломи“ новчанике потрошача, јер килограм достиже и до 3.000 динара. А, „доња“ цена износи око 1.800 динара. У Црној Гори се килограм пршуте може купити за 10 до 13 евра, али у Србији су на рафовима цене двапут веће, због како кажу „трошкова транспорта, царине и анализе на границама“.

На различите цене исте робе утиче и монополско понашање између појединих продаваца и произвођача. Тако је и могуће да килограм свежег меса кошта око 400 динара, а сушеног, чак и када се узме у обзир калирање током процеса сушења, седам до осам пута скупље.

Стручњаци тврде да је проблем у великим разликама у маржама код великих трговачких система због повољнијих рабата на количине у односу на мање формате. То даје простора појединцима да робу купе по дисконтним или акцијским ценама и онда је препродају по цени на којој могу добро да зараде. Удружења потрошача су одавно обелоданила да су марже код појединих трговаца често веће и од набавних цена производа.

Високе ценовне разлике постоје и унутар једног града, а то потврђују и последња истраживања Асоцијације потрошача Србије. Они су упоредили цене меса, хлеба, млека, шећера, пиринча, кафе, јаја, лимуна, тестенина у маркетима у Новом Саду и установила велике разлике у ценама тих производа.

„Зависно од трговине до трговине, цене за исту намирницу осетно осцилирају“, каже Едина Попов, председница УО АПОС-а.

„Од седам маркета у Новом Саду, месо и месне прерађевине најповољније је набавити у „Дису“, „Темпу“ и „Меркатору“, док више новца треба одвојити код осталих кућа.“

Кафа истог добављача у стандардном паковању од 200 грама може да се купи већ од 160, па до 240 динара. За чоколаду од 100 грама из истих погона треба одвојити од 70 до 120 динара. Коре за пите и гибанице, произведене од брашна истог добављача продају се по цени од 69 до 120 динара.