Прочитај ми чланак

МАЛЕ ШАНСЕ да трговци добију слободну недељу

0

Шта је са захтевом синдиката о новом радном времену. Послодавци против и тврде: пазар тада највећи. У многим европским земљама не ради се викендом

СРПСКИ трговци тешко ће се изборити да се, попут својих колега у развијеним земљама, одмарају – недељом. Готово две године откако је Самостални синдикат трговине покренуо иницијативу да се законом забрани рад трговцима недељом, није се макло даље од почетка.

Синдикат трговине је захтевао и да се за рад недељом, као изузетак, запосленима додели већа зарада у висини најмање 110 одсто од основице.

– Тај захтев смо поднели Скупштини, Влади, Социјално-економском савету, Министарству трговине, Министарству за рад – каже Радослав Топаловић, председник Самосталног синдиката трговине Србије. – Одговори су углавном били пребацивање надлежности у суседно двориште. Трговац је једини радник који не зна за одмор недељом, не зна за већину празника, а о већој дневници за рад тим данима да и не говоримо.

Према подацима синдиката, у српским трговинама ради 200.000 запослених, а међу њима је 70 одсто жена. Њихове плате ниже су од републичког просека и износе око 30.000, док касири, магационери и излагачи робе у већим трговинским ланцима зараде око 25.000 динара. Они запослени у приватним пиљарницама приме далеко мање, а уз то многи нису ни пријављени.

– Трговина није делатност од јавног интереса, нити је делатност која захтева непрекидан рад – каже Топаловић. – И лекари и медицинске сестре дежурају викендом. Затворене продавнице не би оштетиле послодавце. Промет сигурно не би опао, већ би се недељни пазар прелио на остале дане. То не би довело ни до смањења запослених, јер би се посао пренео на остале радне дане, где би било потребно ангажовање већег броја радника.

По мишљењу нашег саговорника, забрана рада недељом не значи да тог дана ништа не би радило, већ би се увеле специјализоване трговине, које би биле отворене. Он каже да би Србија и у овоме требало да прати европске земље. Тако, на пример, у Швајцарској, Немачкој и Аустрији недељом не раде трговине. То је законом забрањено, осим четири пута годишње, и то у одређеним градовима и одређеним деловима Немачке.

– У Швајцарској је рад викендом забрањен трговинама – каже Милан Јевтић из “Фридрих Еберт фондације”. – Забране постоје свуда на немачком говорном подручју. Тај предлог у Србији одбијају послодавци, објашњавајући да управо викендом имају највеће пазаре.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, каже да много тога треба да се промени и да много богатије земље не размишљају о таквим забранама.

– Послодавцима је тешко да донесу такву одлуку – каже Атанцковић. – Имају ионако пуно проблема у пословању. Пре него што укинемо рад недељом, требало би зауставити сиву економију. Друго, није практично увести забране за одређене радње а оставити тржне центре да раде и викендом. Они су постали место не само куповине, и било би нереално затворити их недељом, када имају највише посетилаца и купаца.

МОЖЕ И СРЕДОМ

У ЕУ нема посебних прописа који уређују област рада недељом и државним празницима. У Европској социјалној повељи се наводи да државе чланице треба да осигурају недељни одмор што је могуће више у складу са традицијом или обичајима у држави или региону, али нигде не пише да тај дан мора да буде баш недеља.