Прочитај ми чланак

ЛИДЕР У РЕГИОНУ Минималац у Хрватској као просечна плата у Србији

0

Грађани наше земље у последњих месец дана свакодневно слушају од Александра Вучића да ће Србија по привредном расту сигурно бити најбоља у Европи и међу првима у свету, али и да ће плата наредних година порасти на 900 евра! Међутим, председник никако да објасни како је то могуће, јер ако се поредимо само са Хрватском, не можемо да занемаримо чињеницу да је у њој минималац као у Србији просечна плата - око 500 евра?

Када слушамо председника Вучића имамо осећај као да живимо у некој паралелној стварности, јер, са једне стране нас он убеђује да је у Србији најлагоднији живот, да имамо вишак новца, да ће нам привредни раст бити најбољи у Европи, док се са друге стране суочавамо са малим платама, многобројним отказима, нарочито у време короне, али и суровом статистиком да се за 100 евра Владине помоћи пријавило више од четири милиона грађана Србије.

– Имам лепе вести за грађане Србије. Апсолутно сам сигуран да ћемо по стопи привредног раста ове године бити прва земља на целом европском континенту. Прошле године смо били међу првих пет, а ове ћемо бити први. Чак ни у другом кварталу, када у априлу ништа није радило, можда нећемо имати негативан раст, а процењивали смо минус од шест, седам одсто. Можда буде само мали минус, а у мају и јуну ће већ све радити – рекао је Вучић почетком маја на конференцији за штампу са кинеском амбасадорком Чен Бо.

Међутим, иако економски стручњаци Вучића свакодневно демантују, председник упркос томе прича своју причу. А чињеница да је у Србији просечна плата као у Хрватској минималац није прошла незапажено на Твитеру.

Наиме, у Србији је просечна плата за март износила 59 681 динар, што је око 500 евра, док је тренутно минималац у Хрватској (бруто) око 500 евра. Међутим, Европска комисија пре два дана дала је предлог и сугестију да он не сме бити испод 585 евра, што ће, уколико се ускоро реализује, бити више од просечне српске плате.

– Нема тог Бога који може да зна како ће изгледати привредни раст Србије у овој години. Ми не знамо колико ће трајати ова епидемија, друго, још мање знамо какве штете ће она продуковати. Прерано је за такве прогнозе, сувише мало елемената који су познати, а превише елемената који су непознати. Не знамо какви ће ефекти проистећи из овог епидемијског поремећаја – објаснио је за наш портал Љубомир Маџар.