Прочитај ми чланак

ЛЕЖИМО НA БЛAГУ: У Србији расте скоро свуда, а 8.000 евра кошта кг! (ВИДЕО)

0
Фото: Tuscanycious/Flickr.com

Фото: Tuscanycious/Flickr.com

Бели тартуф или другачије кухињски дијамант је врста печурке чија цена достиже од 2.000 до 8.000 евра по килограму. И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима.

На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа.

Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори.

Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештечки узгајати, а једино његово станиште је дивљина.

Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. A сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам.

Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе.

У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора…

Потражња за тартуфима је огромна на светском тржишту. У Aмерици можете наћи да средњи хамбргер са тартуфима кошта 5.000 долара, а килограм чоколаде посуте тартуфима чак 6.000 долара.

Извор: Опанак.рс