Прочитај ми чланак

Квадрат стана у Србији скупљи за 20 одсто, обрнуто 1,5 милијарди евра

0

Цене квадрата у готово целој Србији веће су за девет до 20 одсто у односу на претходну годину. Према подацима Републичког геодетског завода за трећи квартал ове године, квадрат стана у Београду у просеку је поскупео 250 евра у односу на исти период лане. У већим градовима Србије цена станова отишла је до 14 одсто, док је агенте некретнина највише изненадила ситуација у Панчеву, где је староградња за две године порасла готово двоструко.

Укупна количина новца која је „обрнута“ на тржишту некретнина у периоду од јула до септембра је 1,5 милијарди евра што је повећање од 74 одсто у односу на овај период 2019. године. Готово трећина је отишла на станове, који су, како анализе агената и катастра показују, све скупљи. Без обзира на пораст цена, у свим градовима расту тражња и продаја станова за око 13 процената, пишу Новости.

Квадрат је у Београду достигао рекордних 2.080 евра. У осталим градовима забележен је раст цене квадрата од око 100 евра.У Новом Саду је са 1.225 евра квадрат у старим зградама отишао на 1.366 евра, а у новоградњи са 1.261 на 1.421 евро. У Нишу је лане квадрат у просеку коштао око 792 евра у старој градњи и 937 евра у новоградњи, а ове године – 920 евра за стару градњу и 1.057 за нову. Ипак, највећи скок догодио се у Панчеву, за годину дана чак 19 одсто.

– У трећем кварталу 2019. године, квадрат староградње је био 558 евра, прошле 813, а ове 998 евра – каже Јасмина Гаврилов Дражић, са портала „Четири зида“. – Последњих година у Панчеву се појачано гради – отварају се нове фабрике, страна представништва, важни инфраструктурни објекти, а граде се и квалитетни стамбени објекти. Према подацима РГЗ за прву половину ове године, просечна цена квадрата у староградњи била је 1.057 евра.

Највишу цену у староградњи имају станови у центру Панчева и Теслином насељу, а затим они у Котежу 2 и Стрелишту.

– Све више људи размишља о одласку из великих градова и то је можда једна од најзначанијих промена коју нам је пандемија донела – објашњава наша саговорница. – Панчево се становницима Београда намеће као логичан избор, јер је довољно мали град да пружи мирнији живот, а опет има мноштво садржаја. Близу је Београда, па многи на посао у престоници, стигну пре него колеге их удаљенијих делова Београда.

Осим староградње, и новоградња у Панчеву привлачи све више купаца. Просечна оглашавана цена новоградње у Панчеву је 1.292 евра, а продајна цена новоградње према подацима РГЗ 881 евро. То значи да грађани новоградњу у Панчеву највише купују у раној фази, када је и квадрат најнижи, али и да су инвеститори спремни да коригују цену својих станова.

ПАЛИЛУЛА ПРЕДВОДИ

У Београду су највише поскупели станови у Палилули – 20 одсто, где је сада новоградња догурала до 2.033 евра и Звездари – 17 процената, са просечном ценом квадрата од 1.922 евра. У старим зградама је за квадрат углавном потребно издвојити 1.545 евра, а прошле године коштао је 1.371 евро. У односу на 2019. та разлика је чак 470 евра по квадрату за новоградњу. Просечан нови квадрат коштао је 1.610 евра.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!