Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Укинута српска фиксна телефонија, истиче рок мобилним компанијама

0

Очекује се да албански сепаратисти са КиМ, уз раније дату сагласност режима из Београда, дефинитивно почетком 2019. изврше укидање српског међународног кода +381 и почну да користе само телефонски код +383.

Иако је било предвиђено да се јуна 2018. у потуности укине српски али и остали страни телефонски кодови које сепаратисти користе  усвом систему, и да се користи само код +383 који је, по речима Марка Ђурића додељен „географској области“ Kосова, то није реализовано. 

Председник борда такозване „РАЕПK“ у оквиру система албанских сепартиста, Kрешник Гаши за Радио Слободна Европа каже да иако у 2018-ој није укинута употреба српског и страних кодова, процес спровођења те одлуке је забележио велика достигнућа.

„Једно од достигнућа које може да се помене је потпуно укидање кода Србије који је функционисао на Kосову (и Метохији) дужи временски период за фиксну телефонију. У фиксној телефонији, сви оператери, било они велики или мали, комплетно су спровели код +383, док су код мобилне телефоније отворене могућности да се врше и примају позиви са кодом +383. На овај начин, сада позиви из читавог света у правцу Kосова (и Метохије) могу да се обаве са +383 и у мобилној и у фиксној телефонији. У овом процесу омогућено је и коришћење кода +383 у великом броју апликација које се користе на друштвеним мрежама“, рекао је Гаши.

Други рок за укидање српског али и страних кодова био је 31. октобар 2018. Због немогућности испуњења овог рока, два мобилна оператера Ваља и ИПKО су тражили одлагање рока, међутим, тај захтев није прихватио такозвани „Регуларни ауторитет за електронске и поштанске комуникације“ при систему сепаратиста на КиМ. Изречена је завршна опомена и тражено да се елиминишу остали позивни кодови што је пре могуће, а са казненим мерама ће се почети од 15. јануар 2019.

Тренутно, 15. јануар 2019. је последњи дан када би оператери мобилне телефоније на Косову и Метохији Ваља и ИПKО требало да почну са спровођењем новог међународног телефонског кода +383 или ће сносити последице. Гаши наводи да је ова одлука донесена са циљем да се оператерима постави услов и дефинитивно каже да неће бити додатног толерисања због неувођења кода.

Како подсећа Радио Слободна Европа, Међународна унија за телекомуникацију (ИТУ) доделила телефонски код шиптарским сепаратистима децембра 2016. Ово је директни резултат Бриселског дијалога вођеног између делегација албанских сепаратиста са Kосова и Метохије  и централне Владе у београду, уз посредовање Европске уније.

Добијање међународног телефонског кода, албански сепаратисти са Косова и Метохије, сматрају важним за „суверенитет и субјективност државе и међународно признање независности у области телекомуникација“.

МТС кредит на Косову и Метохији више није могуће допунити у динарима

„Трансформисани“ МТС на Косову и Метохији престао од новембра 2018. да рачуне својим припејд корисницима обрачунава у динарима и увео нову валуту, евро.

Постпејд корисницима МТС-а је динар, као валута плаћања, укинут још 28. августа.

Разлог су промене које је МТС увео у свој рад на територији Косова и Метохије а које су предвиђене Бриселским споразумом. Овај мобилни оператер је једини који је добио дозволу за рад. Привремену, са ограниченим бројем претплатника и по условима какве би имао било где у иностранству, у овом случају „према законима и уставу тзв „републике Косово“.

Слањем поруке на одређени број, могуће је пружање услуге али не и у динарима. Износ који корисник жели да уплати ограничен је на најмање 2 евра. На некима од места где су корисници ове мобилне телефоније допуњавали рачун, трговци ову промену доживљавају не тако страшном и тврде како је „и даље све исто“. Ограничење је на два, три, четири или више евра али не и на пола, тако да износ мора да буде округао а на рачун корисника ће бити уплаћен износ у динарској противвредности евра према дневном курсу НБС. Услуга је отприлике идентична какву би корисници добили било где у иностранству пре него она коју могу да добију на територији остатка Србије.

Срби на Косову и Метохији живе у окружењу у коме нису у могућности да утичу на одлуке од животног значаја и све што могу јесте да приме вест да нешто више није као што је било пре подне, већ да је од овог поподнева другачије. Атрибути српске државности у покрајини се гасе из дана у дан. Многи не могу да се помире са тим.

Наравно да не може све да буде „исто“ иако је остављена делимична могућност регулисања рачуна припејд корисника. Психолошки ефекат који се јавља дубоко указује на раскидање везе матичне државе са својим народом што ни емотивно ни душевно није лак отрпети посебно када се дешава оваквим темпом.

 

Занимљиво је да о овом догађају ни један локални ни државни медиј није јавио.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!