Прочитај ми чланак

Корумпирани политичари и банкари иза решетака – држава процветала!

0

 

Порука са Исланда је јасна: да би се изашло из кризе нема нацинализације банкарског дуга, водећи менаџери упропашћених банака, заједно са корумпираним политичарима, долазе под удар закона и завршавају иза решетака . Последица таквог приступа јесте да Исланд после пар година има повећање домаће потрошње, раст извоза и туризма и успешни завршетак програма економске помиоћи који је завршио са ММФ-ом.

Статистички подаци објављени 8. јуна кажу да је годишњи економски раст за прва три месеца 2012. године био је 4.5%, док се само БДП порастао 2.$%, што је највиши ниво од првог квартала 2008. године.

Главни економиста Исландске банке, Инголфур Бендер, рекао је за Ројтерс: “Ово показује да економија убрзано расте, макар у поређењу са светским приликама. Раст је широко заснован, на потрошњи, инвестирању и извозу.”

Прошле године Исланда је завршио са ММФ-овим програмом помоћи, који је настао због колапса банкарског сектора у држави, заједно са банкротом Леман брадерс банке 2008. Исланд се извукао комбинациојом повратних инвестиција, повећањем туризма, што је појачано релативном слабошћу исландске монете.

Према подацима Исландске банке, број страних туриста који су одсели у исландским хотелима у априлу је порастао за 17%. Ивенстиције су порасле за 9.3%, а портошња за 4.2%.

Подсећамо, Исланд није прихватио предлог прелазне Владе да уђе у ЕУ да би се извукао из кризе, и на референдуму, који је народ организовао, одбили су националлизацију банкарског дуга.

Данас инвеститори бирају такве земље – шта онда рећи када нам српски политичари говоре о инвестицијама?

(Двери)