Прочитај ми чланак

Коронавирус променио тржиште некретнина – појавио се нови тренд

0

После пандемије коронавируса куће са двориштем недалеко од града постале су нови тренд на тржишту некретнина Србије.

Грађани су, како истичу стручњаци, током ванредног стања очигледно схватили предности живота на периферији и сада се све више одлучују на куповину кућа са двориштем, за разлику од претходно веома популарних станова у центру градова.

Ilustracija: Depositphotos

Много је времена било за размишљање та два месеца у карантину, многи су донели одлуку да промене начин живота.

„Ово све што нам се десило, корона и затвореност, људи су почели да размишљају да имају неку алтернативу, где могу да у оваквој ситуациј проведу своје време“, каже Никола Ђогатовић, агент за некретнине.

Готово да не постоји особа на свету која живи у стану, да није пожелела своју оазу мира у природи – кућу са двориштем, барем малим, или великом терасом.

Пре пандемије коронавируса више се размишљало о становима што ближе центру. Продаја кућа недалеко од града била је спорадична, а сада је таквих упита све више.

„Потражња је порасла, видећемо каква ће да буде куповина на основу званичних података… Доста људи гледа три планине које су и раније биле актуелне, то је Фрушка гора, Авала и Космај, све је то да кажемо круг од неких 35-40 км од града Београда“, наводи Ђогатовић.

„За 10 до 15 хиљада евра може да се нађе лепа кућица, лепа локација и плац, посебно овде близу Дунава, има пар тих локација где може да се нађе, али претежно људи су навикли на Авалу, Космај, Аранђеловац, Барајево и ту су цене скочиле“, наводи Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе.

Већ сада кажу стручњаци да цене за неке некретнине цене иду и до 100.000 евра, а наравно то све зависи и од места, удаљености од центра, величине и куће и дворишта.

„Ти објекти могу да буду зидани, међутим имамо доста монтажних кућа где вам је цена квадрата 300-400 евра по квадрату, па чак и ако мало изгуглате, имате монтажне контејнере чак за неких 20.000 евра можете да направите кућу од педесетак квадрата у кратком временском периоду“, истиче Ђогатовић.

Ипак, ужа периферија града, посебно крајеви окружени зеленилом, одувек је била на цени.

„Свуда је центар града пословни део, околина, као код нас Сењак, Топчидер, Дедиње, ту су цене велике, центар града је далеко нижа цена него ове локације горе, зато што имате и тај урбанизам, где вам омогућује и шетњу и зеленило“, каже Родић.

И нисмо једини…Читав свет се после короне окренуо пространим домовима и великим земљишним парцелама. У Њујорку је рецимо последњих недеља драстично скочила тражња за некретнинама на периферији, кој поседују базен и велику кућну канцеларију. Са што већом удаљеношћу и од градске гужве, али и од суседа.