Прочитај ми чланак

„КОРАКОМ ТИГРА“ Србија 7. најсиромашнија земља у Европи!

0

Иако свакодневно од представника Владе слушамо да је Србија "економски тигар", да је земља која је крај године дочекала са најбољим економским резултатума у Европи, Србија је седма најсиромашнија земља у Европи, показују подаци текста "Најсиромашније земље Европе у 2021." на сајту worldpopulationreview.com.

Да ће Србија постати „економски тигар југоисточне Европе“ слушамо од 2016. године, и то од тадашњег премијера, садашњег председника Србије Александра Вучића.

Четири, пет година касније, судећи по изјавама представника власти, она је то и постала! Међутим, ако је веровати како домаћим, тако и страним стручњацима, Србија је далеко од тога. Нажалост, она је сврстана међу 10 најсиромашнијих земаља Европе, и заузима седмо место.

Како је наведено на сајту wорлдпопулатионревиеw.цом економски просперитет у Европи озбиљно варира међу земљама, а земље које су погођене распадом Совјетског савеза, данас су најсиромашније. Међутим, оно што такође стоји у опису, када је Србија у питању је да је почетком 2000-их доживела осам година економског раста, и то све до глобалне рецесије 2008. године.

Такође се наводи да је рецесија 2009. године проузроковала негативну стопу раста, али и да је око 25 одсто Срба сиромашно.

Иако су ове податке објавили странци, а не српска опозиција, та чињеница Вучића не спречава да говори да ће Србија по новој процени ММФ-а бити прва у Европи по стопи раста.

– До ове друге процене били смо други иза Литваније, сада по новој процени Србија ће бити најбоља у Европи по стопи раста. По стопи раста Србија ће 2020. годину завршити као земља са златном медаљом, као прва у Европи – поручио је Вучић у октобру прошле године.

Можда и јесмо најбољи у Европи, али по рекордном дефициту буџета од 492 милијарде динара у 2020. години, што је за око 40 одсто више у односу на, до сада највеће остварене дефиците из 2012. и 2014. године, о чему сведочи извештај Фискалног савета.

И док се свакодневно српској јавности пласирају информације да ћемо у економском смислу бити најбољи, већина становништва у Србији једва саставља крај са крајем, о чему уосталом сведоче многобројни извештаји, који приказују једну потпуно другачију реалност од оне коју нам власт сервира!