Прочитај ми чланак

Колико вреди једна „црвена“ – цене расту из дана у дан, а докле ће?

0

Економске последице пандемије још нису попустиле, а светско тржиште су погодиле енергетска криза и рат у Украјини. У таквим околностима општи ниво цена је у порасту на целом свету, па и у Србији, а питање које све брине је - колико ће се још инфлација кретати узлазном путањом?

Осетнија поскупљења, прво хране и енергената, почела су на јесен прошле године, а онда једно за другим, цене су из месеца у месец све више расле.

У 2022. години рекордно је поскупела храна, највише поврће, затим уља и масти, кафа, месо, млечни производи и јаја. Велики раст цена и даље бележи гориво.

Аналитичари предвиђају да нова поскупљења од маја тек следе.

„Може све да поскупи због цене енергената. Оно што данас не можемо знати је каква ће ситуација бити с набавком енергената у Србији. То је потпуно политичка тема и има мало везе са економијом. Ако би се то десило, мање-више, имали бисмо нови талас општег поскупљења“, објашњава за Н1 економиста Александар Стевановић.

Основна врста хлеба се још може наћи по цени од 46 динара, на колико је до 11. маја ограничена уредбом Владе Србије. Међутим, поскупели су сви други пекарски производи.

Уколико држава не настави са интервенцијом, неке процене кажу да би и хлеб могао да скочи на 70 и 80 динара. Питање је да ли ће се цена ту зауставити.

„Сиромашнима је најтеже, јер, њима је храна лавовски део издатака које имају. Можда би за државу било боље да, уместо што поклања 100 евра коме падне на памет, да поклања онима који су заиста у нужди“, додаје Стевановић.

Влада је једно време покушала да сачува цене основних животних намирница, па ипак, поскупљења су снажно погодила грађане.

Чак милион пензионера у Србији месечно троши до 30.000, а половина запослених има плату до 50.000 динара. Они су и пре раста цена највећи део дохотка издвајали да се прехране, а кажу да им баш то поскупљење најтеже пада.

„Купујем мање количински. Ја сам пензионер, према томе, морам да водим рачуна, зна се какве су пензије“, истиче старија суграђанка.

Са друге стране, поскупљења много не дотичу пензионерку која прима инострану пензију.

Један младић наводи да уз све трошкове становања, највише новца месечно даје за храну, док новопечена мајка истиче да је разочарана због односа државе којој су пуна уста о наталитету, а не ради ништа да би помогла родитељима који се једва сналазе.

Уместо статистичких бројки, инфлацију најбоље показују полупразне корпе и кесе у трговинама.

Због тога су чести коментари да уместо хиљадарке, данас две хиљаде динара не вреде више од једног цегера из продавнице.