Прочитај ми чланак

Ко све жели српски литијум

0

Многи су заинтересовани за литијум у Србији, а и политички значај тог пројекта је очигледан, оцењује „Франкфуртер алгемајне цајтунг“. Немачки лист истовремено упозорава на забринутост због еколошких стандарда, преноси Дојче веле.

Лист најпре подсећа на недавну посету немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду и њену изјаву на конференцији за новинаре да је Немачка такође заинтересована за залихе литијума у Србији, пише DW.

© CC0 / Pixabay

Оне су откривене 2004, а њихов потенцијални економски значај је од тада стално растао. Агенција Блумберг, специјализована за информације из привреде, известила је још 2019. да би се у Србији могло радити о највећим залихама у Европи, пишући у ратоборном тону о „новом европском фронту у економском боју са Азијом“, преноси немачка агенција.

Како се додаје, литијум из Србије би, према тим наводима, могао да допринесе томе да Европа издржи утакмицу с Кином у производњи ауто-батерија, зато је за Европу важно да се у Србији, где је у тешкој индустрији, од рудника до челичана, често кинеска конкуренција побеђивала, у погледу литијума не деси да се опет наметне неки кинески државни концерн.

У тексту се указује да тренутно предност немају кинеске компаније, већ аустралијско-британски гигант Рио Тинто: „У једном саопштењу компаније наведено је да концерн том инвестицијом жели да постане један од десет највећих произвођача литијума на свету. Експлоатација би требало да почне 2024, а предвиђено је да траје 40 година. Према сопственим подацима, концерн планира да уложи више од две милијарде евра. Годишње би милион возила било снабдевено батеријама које би радиле на основу литијума из Србије“.

Политички значај пројекта је очигледан и потврђен је недавно истраживањем БИРН-а, пише франкфуртски лист.

„Та истраживачка мрежа домогла се поруке амбасадорке Србије у Бриселу, која извештава своје министарство у Београду о разговору са једним од главних менаџера Рио Тинта. Концерн је у међувремену потврдио тај сусрет у Бриселу 8. јуна. Додуше, Рио Тинто није наводио детаље разговора, али није ни демантовао хитну депешу амбасадорке упућену Министарству у којој је разговор сажет.“

„Према поруци је менаџер известио српску дипломатску представницу о ’веома успешним’ разговорима са председником Србије Александром Вучићем, у којем је договорено да се успостави контакт са највећим европским произвођачима аутомобила како би се разговарало о отварању фабрике литијумских батерија у Србији. Али у извештају је такође истакнуто да су ’природни партнери’ за такав пројекат најпре ’Кина, Јапан и друге азијске земље’.“

Наводи се и да је „Рио Тинто успоставио контакт са Фолксвагеном, Дајмлер-Бенцом и BМW-ом. За сада је необавезно договорен сусрет менаџера Рио Тинта и Фолксвагена. Ако се интереси поклопе, онда ће се даље разговарати са владом Србије о даљим корацима. Разговори са остала два немачка концерна су ’у почетној фази’.“

Ллист наводи и да је Вучић поновио предлог да се о плановима Рио Тинта одржи референдум, али опозиција у томе види „псеудодемократску замку“.

„На крају крајева власт контролише скоро све масовне медије, а Рио Тинто има довољно новца да инвестира у велику кампању. Уколико би се аустралијско-британски концерн повукао, на врата би могли да закуцају други, на пример – из Кине“, закључује се у тексту Франкфуртер алгемајне цајтунга.