Прочитај ми чланак

Кинези желе акције Ер Србије, проблем је реакција ЕУ

0

Званични Пекинг је заинтересован да једна од три највеће кинеске државне авио-компаније купи пакет акција Етихада у Ер Србији, сазнаје Данас у добро обавештеним изворима блиским Влади Србије.

Кинези желе да куповином пакета од 49 одсто акција некадашњег ЈАТ-а учврсте своју позицију великог инвеститора у Србији (након аквизиције Железаре Смедерево и РТБ Бор) и тако на „мала врата“ уђу на европско авио-тржиште.

(Foto: Jutjub)

У том циљу званични Пекинг је већ обавестио Владу Србије да је спреман да једна од компанија у власништву кинеске државе преузме пакет акција који контролише Етихад, који је већ дуго у проблемима, због чега се спекулише да жели да изађе из власништва у Ер Србији, компанији која послује негативно.

– Држави Србији би свакако одговарало да једна велика кинеска авио- компанија постане власник и тиме фактички преузме управљање Ер Србијом. Сходно томе Влада Србије не би имала никакве примедбе на то да Етихад прода своје акције кинеској компанији. Међутим, у Влади постоји дилема да ли да као већински власник Ер Србије да своју сагласност на такву одлуку, односно да прихвати кинеску компанију као новог партнера, јер постоји бојазан да би Брисел негативно реаговао на то – наводи наш саговорник.

Познато је да је Европска унија веома скептична према било каквим кинеским улагањима у земље „старог континента“ јер у томе види експанзионистичку политику Пекинга а компаније из те земље сматра склоним нелојалној конкуренцији и кршењу тржишних правила по којима функционише економија у земљама чланицама Уније.

Брисел такву политику према кинеским инвестицијама очекује и од својих партнера, попут Србије која жели да постане члан ЕУ.

Управо је то разлог због кога, како Данас сазнаје, Влада Србије није нити дала позитиван одговор на предлог Пекинга нити је са том информацијом изашла у јавност.

С друге стране, властима у Србији као „мач над главом“ виси евентуални одлазак Етихада из Ер Србије.

У том случају Влада би остала без партнера у Ер Србији а актуелна власт није спремна да управља том компанијом као државним предузећем.

Ер Србија наиме за државу представља баласт кога се бар делимично ослободила уласком у односе са Етихадом.

Али у случају да компанија из Емирата оде држава ће се наћи пред тешким избором, да прихвати понуду Пекинга и замери се Бриселу или да Ер Србија остане без пословног партнера што би представљало вероватно крај за ту компанију али и велики минус у очима јавности за Владу Србије.

Покушали смо јуче да коментар добијемо у Влади Србије, ресорним министарствима привреде, финансија и саобраћаја као и Ер Србији, али до закључења овог издања нико није одговорио на постављена питања.

Контактирали смо и Етихад као и надлежне у кинеским властима али смо такође, бар засад, остали без одговора.

Иначе, Кина у свом власништву има три моћне авио-компаније. То су Ер Чајна, Чајна саутерн ерлајнс и Чајна истерн ерлајнс.

Све три компаније остварују међународне летове и спадају у ред највећих авио предузећа у свету.

Одлични односи Кине и УАЕ

Почетком ове године је званично објављено да осим продајом 38 авиона, финансијске проблеме у којима се налази, Етихад намерава да реши и смањењем или потпуним отказивањем сарадње са авио-компанијама у којима је партнер. Иначе, Уједињени Арапски Емирати и Кина имају одличне дипломатске односе а доказ за то је да је пре неколико дана министарство здравља те земље одобрило за употребу вакцину против корона вируса кинеске компаније Синофарм. Сходно томе постоји реална могућност да би се Етихад ако продаје свој удео у Ер Србији определио да купац буде управо кинеска авио-компанија.