Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ СПРЕМАЈУ отказе у Смедереву?

0

Кинеска компанија Хестил која је купила Железару у Смедереву ниједним документом се није обавезала да ће преузети све раднике.

otkazi menadzeri

Још у преговорима су Кинези то питање „оставили за каснију детаљну процену у сарадњи са синдикатима“.

У Влади Србије незванично кажу да Хестил има праксу да сам процени у којем сегменту има вишка или мањка радника јер је стару поделу послова правио бивши власник.

Током преговора о продаји челичане, премијеру Aлександру Вучићу и министрима су била пуна уста прича о томе како је „заштита интереса радника“ главни приоритет, али у више од хиљаду страница уговора нема ни слова које би та права штитила.

Истина, Кинези нису рекли да вишак постоји, али је чињеница да власти могу само да верују на реч новом власнику челичане да неће бити отказа.

Синиша Прелић, председник Самосталног синдиката Железаре, потврдио је да ни у једном документу није наведена обавеза Кинеза да преузму све раднике и кратко рекао:

– Верујемо им на реч.

Руку на срце, право је нових власника да производњу уподобе према свом систему рада, али, ако се узме за озбиљно да ће Хестил повећавати обим производње, можда вишка заиста и не буде.

Ипак, више нико у Влади Србије не жели да се закуне да ће заиста свих пет хиљада радника и задржати радна места.