Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ БИ УЗ РТБ БОР И РУДНИК ЗЛАТА, (не)пристојна понуда Циђина

0

Београд -- Канадска компанија Невсун, која испитује налазиште бакра и злата Чукару Пеки код Бора, процењује да ће Србија и Бор имати 450 милиона долара директну корист.

Тај износ односи се на рудне ренте и порез.

Foto: Thinkstock

У тој компанија, која у Србији послује преко фирме Ракита експлорејшн (Ракита Еxплоратион) агенцији Бета су рекли да је „пројекат Чукару Пеки у потпуности у складу са дугорочним планом и стратегијом Владе Србије да повећа удео рударског сектора у бруто домаћем производу (БДП) на пет одсто“.

Кинеска компанија Циђин мајнинг, која је недавно купила Рударско-топионичарски басен (РТБ) Бор, објавила је да преговара о преузимању Невсуна за 1,41 милијарду долара, а стручњаци сматрају да је то стратешки потез Кинеза и да би могло да убрза отварање рудника бакра и злата на локацији Чукару Пеки.

На питање колико ће Невсун уложити у истраживање налазишта Чукару Пеки и да ли ће те планове променити понуда Циђина навели су да компанија Ракита наставља са радовима на изградњи истражног нископа (подземних јама).

„Уколико се промени власничка структура нови власник ће донети одлуку о евентуалној измени постојећих планова“, наводе у Невсуну.

Ракита, како истичу, „наставља реализацију активности према плану и у складу са договореном динамиком рада“.

„Процењује се да су резерве у Горњој зони налазишта Чукару Пеки око 46,15 милиона тона руде, са садржајем бакра од 2,71 одсто и злата од 1,7 одсто“, наводе у Невсуну.

Истиче се да планирана капитална инвестиција Невсуна за развој пројекта Чукару Пеки и почетак експлоатације 2022. године износи приближно 590 милиона долара, а да ће животни век рудника бити око 17 година.

Процењени профит који се очекује да ц́е бити остварен развојем Горње зоне пројекта Чукару Пеки износи, како је наведено, 1,3 милијарде долара.

На питање под којим условима је Невсун добио право на истраживање од државе Србије и које су финансијске обавезе те компаније навели су да су 2016. године преузели компанију Резервоар минералс (Ресервоир Минералс) и као део те аквизиције стекли право на истраживање у оквиру дозволе за истраживање на локалитету месних заједница Брестовац-Метовница и другим локацијама налазишта Чукару Пеки.

Дозвола за истраживање на локалитету Брестовац–Метовница првобитно је одобрена 2012. године, када је Ракита била у партнерству са компанијама Резервоар минералс и Фрипорт Мекморан (Фреепорт МцМоран).

Инвестиција у налазиште Чукару Паки, како тврде у Невсуну, једна је од највећих на пољу геолошких истраживања у Србији, која обухвата директно запошљавање више стотина српских геолога и других експерата током периода истраживања, као и запошљавање радника када се отвори рудник.

Дозвола Невсуну за истраживање код Бора је дата на период од три године и може да се продужи за две године под условом да је најмање 75 одсто планираних геолошких истражних радова завршено током периода трајања дозволе“

Ракита је откупила између 70 и 80 одсто земљишта у приватном власништву, док је остало да се откупи још земљишних парцела у власништву државе и града Бора.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!