Прочитај ми чланак

КИНЕСКА ПРЕВАРА: Нишлија наручио парадајз из иностранства, стигао му шљунак! (ФОТО)

0

sljunak-iz-kamiona-670x907

– Тренутно нам је најважније да повратимо паре које смо дали за царину и порез. Што се тиче осталог, на полицији и правосуђу је да утврди шта се и како десило – кратко је рекао наш саговорник из фирме „Инком интернатионал“

Нишкој фирми “Инком интернатионал” уместо 38 тона парадајза пелата наручених из Кине, стигла је иста количина шљунка. Пошиљка је бродом допремљена у луку Бар, одакле је са два шлепера упућена у Србију.

Товар је оцарињен, увозник је платио и порез на додату вредност да би превара била откривена тек када су камиони стигли у Ниш. Највећу штету од ове несвакидашње трговачке трансакције претрпела је швајцарска фирма, која је посредовала у послу, јер је парадајз авансно платила 70.000 долара. “Инком интернатионал” остао је “краћи” за два милиона, колико их је коштала царина и порез.

sljunak-iz-kamiona-670x907.jpg
У “Инком интернатионалу” су потврдили сазнања Телеграфа.рс о незапамћеној трговачкој превари, али нису желели да је детаљније коментаришу, док надлежни државни органи не заврше свој посао.

– Тренутно нам је најважније да повратимо паре које смо дали за царину и порез. Што се тиче осталог, на полицији и правосуђу је да утврди шта се и како десило – кратко је рекао наш саговорник из овог предузећа.

Како сазнајемо, Нишлије су сигурне да иза преваре стоје Кинези.

– Са швајцарском фирмом послујемо десет година и никада нисмо са њима имали проблема. Да је кинеска страна одговорна потврђује и то што су на контејнерима били оригинални кинески печати – тврде наши извори.

И Управа царина потврђује сумњу да је кинески извозник одговоран што је уместо парадајза у Ниш стигао шљунак. Међутим, ова служба истиче да они нису били дужни да физички провере пошиљку пре него што је ушла у Србију.

– Товар је био под оригиналном царинском пломбом Народне републике Кине. Према међународним стандардима промета робе, пломба се не скида нити се товар прегледа ако нема озбиљних индикатора да његова садржина не одговара пратећој документацији. То овде није био случај, па товар није ни отваран док није стигао код увозника. Царина сада тесно сарађује са полицијом и правосудним органима, и уколико се утврди да је било неправилности у раду царинских службеника, они ће бити санкционисани – наводи се у саопштењу ПР службе Управе царина.

(Телеграф.рс)