Прочитај ми чланак

Кинеска компанија оценила: Канал „Морава” исплатив

0

eko-morava_620x0

Кинеска компанија „Гежуба корпорејшн“ завршила је студију изводљивости за канал „Морава“ и доставила је Министарству за просторно планирање – открио је у четвртакминистар Милан Бачевић. Кинески партнер оценио је пројекат канала „Морава“ позитивно, што значи да би та инвестиција била исплатива.

Из ове студије проистичу могућности за хиљаде различитих пројеката из области не само саобраћаја, већ и енергетике, пољопривреде, туризма, одбране… Министар Бачевић, међутим, није желео да открива вредност инвестиције, јер она зависи од обима радова за који се Србија определи.

– Сваку одговорност спреман сам да прихватим када је реч о овом пројекту, али не и о његовој реализацији, јер о томе ја не одлучујем – рекао је министар.

– Огромна средства су потребна и тај новац Србија нема, нити може да узима кредите. Моја идеја је концесија. Влада Србије ће врло брзо покренути разговоре око реализације и са Кинезима већ у суботу планирамо сусрет.

Канал „Морава“, сматра министар, сврстаће Србију у европске велесиле, а највећи значај је геостратешки.

– Ако нека велика компанија стане уз нас, канал „Морава“ врло брзо може бити реализован, а ако га будемо градили сами, онда би то трајало предуго или никада – казао је Бачевић.

– Ово је највећа развојна шанса, којом немамо право да се коцкамо. Ово министарство прво треба да заврши просторни план подручја посебне намене за канал „Морава“, а концепт тог документа је већ припремљен. Само из тог просторног плана отвара се могућност за стотине пројеката.

(Новости)