Прочитај ми чланак

Кина планира Поморски пут свиле са земљама АСЕАН-а

0

Silk_route

(business-standard.com)

Кина предлаже да са земљама Југоисточне Азије изгради поморски пут свиле, где у спору око Јужног кинеског мора треба да ојача своју спољну трговину, данас преносе државни медији.

Поморски пут свиле ( The Maritime Silk Road – MSR) ) се формира на основу планова за побољшање трговине између Кине и земаља АСЕАН-а, изнетих током текуће посете кинеског председника Си Јинпинга Индонезији и Малезији, где је изјавио да ће Поморски пут свиле помоћи да се „Златна деценија“ између Кине и регије претвори у “ Дијамантску деценију“.

Такав пројекат ће бити изграђен на чврстим политичким и економским темељима, а у складу са заједничким тежњама народа Кине и земаља АСЕАН-а, коментарише државна новинска агенција Хсинхуа.

Тренутно, Кина је у десеточланој АСЕАН – групи највећи трговински партнер, са двосмерном трговином од преко 400 милијарди долара прошле године, што је шест пута више него пре десет година .

Иако су њихова међусобна улагања достигла тек 100 милијарди долара прошле године, то је четвороструко више него пре 10 година.

Осим тога, нови Поморски пут свиле је заједничка тежња свих народа АСЕАН-а, а потиче од њихових заједничких сећања, речено је.

Док трговина цвета, политичке Кина – АСЕАН везе запињу за растуће спорове око Јужног  кинеског мора, између Кине и четири земље АСЕАН-а:  Вијетнама, Филипина, Малезије и Брунеја.

Кина тврди да има суверенитет над скоро читавим Јужним кинеским морем, што је у складу са историјским трендом да Кина предлаже изградњу Кина – АСЕАН заједнице и развој новог  Поморског пута свиле, наводи се у агенцијском извештају.

Идеја Поморског пута свиле прати кинеске напоре од прошлог месеца, да се оживи древни Пут свиле,трговачки пут који је постојао пре 2000 година, повезујући кинески град Сиан, провинције Гансу и Синјанг са Централном и Западном Азијом и Средоземним морем.

Пут свиле је не само трговачки пут, већ и пут културе и мира.

Напомена: „Напори од прошлог месеца“ су изложени у тексту: ЗМАЈ ГЛЕДА КА ЗАПАДУ: Кина и Централна Азија (Анализа)

Превео и приредио: Александар Јовановић