Прочитај ми чланак

ЈОШ ЈЕДНА ЕУ УЦЕНА: Србијa да прихвати ГМО

0

Наша земља једина у Европи има тржишни ланац производње соје која није генетски модификована. Ова традиција угрожена ниским ценама, али и препорукама ЕУ и СТО да се закон о ГМО усклади са ЕУ регулативом.

Србија је једина земља у Европи која има тржишни ланац производње соје која није генетски модификована. Ипак, ова дуга и успешна традиција постаје угрожена ниским ценама ове ратарске културе, али и препорукама Европске уније и Светске трговинске организације да се важећи закон о ГМО усклади са ЕУ регулативом.

Како кажу у Aсоцијацији „Дунав соја“, Србија је највећи европски произвођач и једина држава у Европи која своје потребе задовољава из сопствене производње, а да има и извоз у вредности од 82 милиона долара.

– Претходних година соја је на тржишту имала високу цену, а Србија је лане произвела највише у својој историји, док је ове године засејала рекордних 200.000 хектара – причају у Aсоцијацији.

– Последња тржишна кретања, међутим, иду у правцу снижавања цена, па је она сада нижа за трећину него у истом периоду прошле године.

У Aсоцијацији „Дунав соја“, упозоравају да Србија мора да пронађе најадекватнији одговор на бројне изазове, уколико жели да остане лидер у производњи.

Извор: Новости.рс