• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • Још јача војна сарадња: Индија и Русија потписали у уговор о наоружању
Прочитај ми чланак

Још јача војна сарадња: Индија и Русија потписали у уговор о наоружању

0

Индија је највећи светски увозник наоружања а Русија производи око 70 одсто војне опреме коју увози Делхи.

Званичници Индије и Русије потписали су данас у Њу Делхију нови уговор о наоружању вредан милијарде долара док је руски председник Владимир Путин настојао да додатно ојача везе са традиционалним савезником.

Путин и индијски премијер Манмохан Синг похвалили су сарадњу своје две земље, док су званичници потписали споразум вредан 1,6 милијарди долара индијске набавке 42 борбена авиона Сухој Су-30 и 1,3 милијарди долара вредан уговор о испоруци 71 руског војног хеликоптера Ми-17.

Синг је рекао да су се разговори односили и на безбедносну ситуацију у региону, укључујући Авганистан.

„Индија и Русија деле став о стабилном, уједињеном, демократском и просперитетном Авганистану, ослобођеног од екстремизма”, рекао је Синг новинарима после састанка.

Председник Путин и премијер Сингом, због забринутости за безбедност и поводом демонстрација у граду које су током викенда одржане након силовања и пребијања једне студенткиње у градском аутобусу, састали су се у резиденцији а не у владиној Хајдерабад палати у центру града, где се обично одржавају такви сусрети.

Индија је највећи светски увозник наоружања а Русија производи око 70 одсто војне опреме коју увози Делхи.

„Желео бих да нагласим да је продубљавање пријатељства и сарадње са Индијом међу највишим приоритетима наше спољне политике”, написао је Путин пред посету у индијском листу Хинду.

Међутим, док је Русије некада имала практично монопол на продају оружја Индији, Њу Делхи је у последње време почео да купује наоружање и у другим землајма и Москва је ову посету видела као шансу да поврати изгубљено тржиште и развија заједничке пројекте у производњи оружја.

„Стратешка природа партнерства Индије и Русије је била сведок незабележеног нивоа наше војне и технчке сарадње”, написао је Путин и истакао да је кључ будућих односа „заједнички развој модерног наоружања а не само испорука војне опреме”.

Његове речи су биле скоро истоветне као и министра спољних послова Салмана Куршида који је пред посету рекао да је „Индија привржена јачању и проширењу односа с Русијом и у економским и стратешким везама”.

Москва је била забринута недавно индијским избором западних фирми за снабдевање оружјем, посебно након што је Боинг изабран прошлог месеца испред руског произвођача МиЛ за велики уговор куповине хеликоптера.

Индија није била задовољна ни кашњењем руских испорука бродова, посебно носача авиона адмирал Горшков, који се преуређује за индисјку морнарицу. Русија је требало да испоручи носач у августу 2008. а датум је сада померен за 2013. док се цена скоро дуплирала на 2,3 милијарде долара.

Према индијским подацима међусобна трговинска размена расте и она ће ове године износито 10 милијарди долара што је за трећину више од 7,5 милијарди 2009.

(Танјуг)