Прочитај ми чланак

Избацио радијаторе – уштедео 50.000 РСД

0

Ниш -- Нишлија Мирослав Цветковић (65), машински инжењер у пензији, још прошле сезоне престао да буде корисник Градске топлане у Нишу.

evro-pao-dinar-kurs-13285327За годину, каже, уштедео је више од 50.000 динара. Од тада, он према овом предузећу има обавезу да плати око 600 динара месечно, колико износи трећина фиксног дела која је обавезна.

У међувремену, нишка топлана је засута захтевима за искључење са мреже. Укупно 1.700 Нишлија жели да се одјави са даљинског грејања. Неће се свима изаћи у сусрет, али посла има толико да у Топлани немају довољно радника да пре почетка грејне сезоне обаве посао. Дневно се искључује по 12 корисника, пишу Вечерње новости.

Пензионисани Мирослав Цветковић се читавог живота бавио енергетиком. За привремено искључење са градске топлане одлучио се када је схватио да му за стан од око 60 квадрата уместо 5.000 киловата топлотне енергије, Топлана фактурише и зарачунава чак 65.000 киловата месечно. Он се захтевом обратио надлежнима, и након одобрења, физичке послове искључења одрадио је потпуно сам.

“Уредно сам тада поднео захтев и испоштовао процедуру, слушао њихове савете и како сам у том послу годинама, сам сам купио неопходан материјал и пресекао цеви, наравно поштујући све процедуре”, препричава Цветковић, који додаје да су након тога дошли из Топлане у контролу, одобрили и донели му решење.

Иако тренутно живи сам у двоипособном стану, јер му је један син у иностранству а други повремено свраћа, времешни Мирослав наводи да је уштеда коју је постигао без обзира на број чланова домаћинства огромна.

“С обзиром на то да ми је стан одлично изолован, ја га грејем на просечних 17 степени уз помоћ једне ТА пећи, и месечно сам прошле зиме, а утицале су наравно и високе температуре, плаћао струју око 2.000 месечно. Али, рачуница говори и да сам пуним капацитетима грејао свих шест месеци колико траје грејна сезона, опет бих уштедео више од половине новца. Да сам се грејао на дрва, уштедео бих сигурно трећину, тако да сам максимало задовољан и не кајем се”, тврди Цветковић.

Пензионисани инжењер, који је и један од првих чланова УПСС-а, а које је покренуло протесте против Топлане због високих цена, међу првима се искључио са даљинског топловода прошле године.

Подсећамо, од почетка године захтев за искључење са Топлане поднело је око 1.700 грађана, а према званичним подацима челника овог предузећа, остало је још око 250 нереализованих захтева који ће бити одрађени до почетка сезоне.

„Мене су искључили пре петнаестак дана, тако да не знам колика ће ми уштеда ове сезоне бити, али сам сигуран да ће више пара остати за друге потрепштине неопходне домаћинству“, сигуран је Саша Костић, председник УПСС-а.