Прочитај ми чланак

Вучићу, јел и ово победа? Укида се динар на КиМ, народ и држава пуштени низ воду

0

Председник Србије Александар Вучић најавио је из Давоса да Приштина разматра могућност укидања платног промета. Неколико сати касније Централна банка у Приштини је саопштила - "укидамо динаре".

Од 1. фебруара динар на Косову постаје неупотребљив.

„Срби примају плату у динарима и користе динар као свакодневну валуту. Тако да би ова одлука заиста изазвала један ланац лоших реакција и погодила би изузетно српско становништво овде на Косову и искрен да будем, не знам како ће се то превазићи“, каже Марко Миленковић из „Нове друштвене иницијативе“ из Косовске Митровице.

Јер од плата, пензија и социјалне помоћи становништво севера Косова делиће пут до централне Србије, дуг неколико десетина километара.

„Ово ће створити једну велику пометњу. Ово долази без неке претходне најаве, људи нису имали време да се припреме за то“, каже Миленковић.

Могућност укидања платног промета Вучић је најављивао, спорадично, међутим, ипак најављивао. Први пут пре годину дана из срца преговора Београда и Приштине.

„Уколико би неком премудром и препаметном пало на памет да укине платни промет између Београда и Приштине, моје питање је, а како ћемо да исплатимо плате професорима, учитељима, лекарима, медицинским сестрама“, рекао је председник Србије 27. фебруара 2023. године.

Иста најава истог човека стигла је уче, са друге локације.

„Најава коју добијамо из Приштине да се спремају да разматрају укидање платног промета са централном Србијом, односно, да забране употребу динара“, изјавио је Вучић у Давосу.

Пар сати касније, из саопштења Централне банке у Приштини постало је јасно, да је разматрање већ завршено и да је „најава“ још 27. децембра постала одлука, која ступа на снагу 1. фебруара.

Председник Србије од тада ћути. Мада је пре саопштења говорио:

„Реч је о укидању дијалога и реч је о покушају прогона српског становништва са КиМ“.

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак пак верује да најаве Приштине неће довести до опасне ситуације. Марко МИленковић из Косовске Митровице на опасност упозорава.

„Ти људи који примају плату у динарима моћи ће само да подигну своју плату са банкомата или у банци у централној Србији је корак који њих додатно води да се преселе негде и живе негде у централној Србији, јер је то једино подручје где могу да остваре нека своја основна права“, објашњава Миленковић.

Права која им се, наглашава Миленковић, континуирано крше.