Прочитај ми чланак

ИСТОЧНА СРБИЈА: Јапанци траже бакар из свемира!

0

jaloviste

Два сателита Јапанске свемирске агенције наредних пет година детаљно ће „снимати“ око 7.000 квадратних километара у источној Србији. У жижи ће бити простор између Бора и Мајданпека, с циљем да се утврде количине руде у отпаду насталом током 110 година рударења на овим просторима. Циљ је, по окончању истраживања, избор најбоље технологије за „извлачење“ бакра, гвожђа и материјала за производњу цемента из ове јаловине. Продукт ће бити и потпуно чиста вода, која ће моћи да се испушта у водотокове и применити у пољопривреди.

Ово је потврдио менаџер пројекта др Зоран Стевановић, извршни директор Института за рударство и металургију (ИРМ), са седиштем у Бору.

– Овај пројекат, под називом „Истраживање на увођењу интегралног система управљања рударским отпадом“, по највишим светским критеријумима, у коме су партнери Република Србија и Јапан, са 4,8 милиона долара комплетно ће финансирати наши пословни партнери из Земље излазећег сунца – каже др Стевановић. – Водећа инсититуција са српске стране биће ИРМ, а наши партнери су Технички факултет у Бору, који послује у саставу Универзитета у Београду, и министарства рударства и енергетике и пољопривреде и заштите животне средине.

Уговор, који је реализован посредством Агенције за међународну сарадњу из Јапана, са своје стране ће реализовати Универзитет Акита, Јапанска свемирска агенција и компанија „Миндеко“, једна од највећих рударских корпорација на свету.

– Пројекат је уговорен на пет година и њиме ће бити дефинисана прецизна мапа рударског отпада, за шта ће бити изнајмљена два сателита – објашњава др Стевановић. – Крајњи циљ је избор најбољих технологија, које ће се касније применити и на остале делове у Србији које имају сличан проблем.

У оквиру пројекта, предвиђено је и усавршавање 30 српских стручњака у Јапану, који ће радити докторске дисертације, из разних области, на Универзитету Акита, и специјалистичке обуке за обраду сателитских снимака у Јапанској свемирској агенцији.

– Од 27 реномираних светских истраживачких и научних институција из целог света, које су се пријавиле на конкурс, изабран је ИРМ – не крије задовољство др Стевановић. – Посебна погодност је што ће наша научна кућа, у оквиру пројекта, добити и опрему вредну милион долара, док ће лабораторије ИРМ бити умрежене за даљи рад са сродним у Канади и Јапану.

ВРЕДНОСТ ЧАК 700 МИЛИОНА ДОЛАРА

Према ранијим проценама, на простору између Бора и Мајданпека акумулирано је више од милијарду тона рударског отпада. Прелиминарни подаци казују да би из тих сировина, најмодернијим технологијама, могло да се, по ценама неколико пута нижим од стандардних поступака добијања црвеног метала, добије око – 100.000 тона бакра, чија је бруто вредност, по садашњим ценама на берзи, око – 700 милиона долара!

(Вечерње новости)