Прочитај ми чланак

Исплатив шопинг у комшилуку

0

eko2

Све више грађана из пограничних крајева земље одлази у „шопинг“ преко границе. Северни део Војводине по робу углавном одлази у оближњи Сегедин, југоисточна Србија купује бугарску робу, а становници с југа снабдевају се често у Македонији, јер су тамо поједини производи знатно јефтинији.

Шопинг код суседа, кажу, условљен је нижом ценом, али и повраћајем пореза на граници. „Испод жита“ у нашу земљу улази готово све – од сирева, сухомеснатих производа, млека и млечних прерађевина, слаткиша, пића, козметике, кућне хемије, одеће… Ипак, све је више и наших суседа који долазе на наше пијаце и у продавнице. Да нема комшија из Мађарске који у великом броју викендом долазе на „бувљак“ у Суботици, где купују све одреда, чак и оно што је прошверцовано из њихове земље, закупци тезги би одавно „ставили кључ у браву“.

Са друге стране, грађани Србије помно прате снижења и по најпотребније намирнице, одећу и обућу одлазе у „Теско“, „Кору“, „Аркад“ и друге тржне центре у Сегедину. Роба која на „бувљак“ стиже са акција у мегамаркетима и са кинеских и „најлон“ пијаца широм Мађарске, чак је и за Мађаре много јефтинија у Суботици него у Сегедину и то када се купује „на велико“.

За купце из Србије предност је у повраћају пореза – „афи“ како га Мађари називају, јер се увознику из Мађарске на граници враћа порез од 18 одсто од вредности робе. Довитљиви трговци још мало спусте цену и тако мајица, која у Сегедину кошта пет хиљада форинти или око десет евра, само тридесетак километара јужније стаје нешто више од хиљаду, или око 400 динара. 

ПО ГОРИВО У РС

Становници из лозничког, малозворничког, љубовијског и крупањског краја, имају доста разлога да пазаре у Републици Српској и Босни и Херцеговини. На многим пумпама према Зворнику и Бијељини гориво је јефтиније за око 20 динара него у Србији, а бутан гас и више. Основна предност за куповину у РС и БиХ је што се кроз лаку и једноставну процедуру враћа порез на додату вредност, који износи 17 одсто за робу у износу од 100 КМ или око 6.000 динара. Цене су скоро изједначене, али је враћање ПДВ-а велики мамац за наше људе који одлазе на пазар у РС, што уз нижу цену горива даје нову предност да тамо остављају новац. 

– Погледајте пазар, све саме форинте, нигде ниједног динара – показује иза тезге Сузана, продавачица одеће за младе. – Највише је бутикаша, који одавде снабдевају своје радње, а и када урачунају све трошкове, опет су јефтинији од тржних центара. Само да пише нека марка и да је јефтино, хиљаду, две форинти, то је најважније.

Ко год је отишао у куповину у „Аркад“ или „Теско“, остао је затечен колико су цене ниже у односу на Суботицу, а о Новом Саду и Београду да и не говоримо. Јакна у београдској „Зари“ кошта око 17.000, а у Мађарској исти модел стаје око 11.900 динара.

Од када је суседна Бугарска постала чланица ЕУ, ствари у „малограничном промету“ поприлично су се промениле. Грађани из овог дела Србије углавном се у тој земљи снабдевају техничком робом, телевизорима, рачунарском опремом, јефтинијом и до 30 одсто. Такође пазари се и у бугарским „Метроима“ и кинеским пијацама у околини Софије, где је доста тога такође јефтиније. У Бугарској се купују и половни аутомобили из земаља ЕУ, који су са царином и свим дажбинама јефтинији него код нас.

Истовремено, грађани Бугарске у местима пиротског краја најчешће купују шваргле, сланину, саламе, свеже месо, цигарете, дечју гардеробу, па чак и венце суве паприке на овдашњим зеленим пијацама, али и ајвар…

– Наше месаре у Бугарској препуне су неквалитеног ГМ меса из увоза, које по квалитету не може ни да приђе овдашњем, где је још увек све природно – рекла је Донка Николова, која на пиротску пијацу суботом доноси „секонд хенд“ крпице.

МАКЕДОНЦИ НУДЕ ЈЕФТИНИЈИ ДЕЛИКАТЕС

Врањанци све чешће тргују у суседној Македонији јефтиније сухомеснате производе и цигарете, док суседи, углавном из Куманова, најрадије пазаре у Бујановцу и Врању сиреве и друге млечне производе. Печеница у македонским радњама стаје 350 денара, што је око 700 динара, суво месо је око 350 динара по килограму, а пилећа прса су око 400 динара.

Занимљиво је да је за становнике Пчињског округа интересентна дестинација за куповину обуће и гардеробе Гњилане на Косову и Метохији, где се ципеле и чизме купују за по десетак евра. Повољнији су и други комади гардеробе.

(Вечерње новости)