Прочитај ми чланак

ИНТЕРНЕТ КУПОВИНА ИЗ СРБИЈЕ Шта смете да радите, а где се крију замке

0

Сваки трећи корисник интернета у Србији има искуство онлајн куповине, без обзира да ли је куповао козметику, одећу, компјутерске компонете и књиге, или је плаћао аранжман за летовање.

rs-internet_620x0

Сваки трећи корисник интернета у Србији има искуство онлајн куповине, без обзира да ли је куповао козметику, одећу, компјутерске компонете и књиге, или је плаћао аранжман за летовање.

Њихова највећа брига је, осим тога да ли ће и добити робу/услугу коју су платили, и то колико је овај вид куповине безбедан, односно да ли постоји опасност да неко украде њихове личне податке или новац са банковног рачуна. Управо то је један од главних разлога због који многи још не желе да се упусте у пројекат под називом “куповина из фотеље”.

Ево неколико савета за безбедну куповину преко интернета.

Купујте на провереним местима

Као што се и у обичној “пешачкој” куповини одлучујете за проверена места, исто треба да радите и при онлајн шопингу. Препоручује се да купујете преко проверених сајтова за е-комерц, пре свега збг безбедности ваших података. Друго, савет је да робу поручујете од правних лица, јер је тада лакше реаговати у случају да дође до проблема када да је, на пример, реч о квалитету (не)испоручене робе. Закон у том случају штити купца. АКо сте робу поручили од физичког лица, шансе да надокнадите евентуалну штету су готово никакве.

h

Фото: Reuters

Проверите продавца

Пре него што поручите производ који сте одабрали, проверити о каквој је продавници реч, односно ко стоји иза сајта који вас мами добрим понудама.

Поуздана интернет продавница треба да садржи, најмање, следеће:

• Потпуне и детаљне податке о производима у понуди (назив, врста, састав, квалитет, количина, произвођач, земља порекла, датум производње, рок употребе, упозорења о могућој штетности, итд.);

• Јасно исказане цене, трошкове који су укључени у цену (и оне који нису), трошкове доставе и додатне трошкове;

• Податке о начинима плаћања и примењеним стандардима за обезбеђивање безбедности трансакцijа и личних података (као што су бројеви платних картица, бројеви телефона, адресе становања, итд.);

• Информацijе о прикупљању и обради личних података;

• Основне податке о продавцу и контакт податке;

• Услове под којима се обавља продаја (уговор и општи услови пословања);

• Обавештења о потрошачким правима (повраћај робе, повраћај новца, гаранцijа итд.) и подаци о корисничкој подршци која је на располагању.

Ако робу купујете на аукцијским сајтовима, дакле од физичких лица, проверите самог понуђача робе да ли је пружио основне информацijе о себи, колико дуго нуди робу преко аукцijског сајта, какви су коментари других купаца о њему… Позитивни коментари, наравно, нису никаква гаранција да није у питању неки преварант који ће вам уместо, на пример, наручених патика послати циглу.

internet_404203S1

Плаћајте безбедно

Онлајн куповина у Србији је у порасту, али је, према једном прошлогодишњем истраживању, чак 75 одсто испитаника изјавило да преферира плаћање робе поузећем. Двадесет и осам одсто испитаних потврдило је да су користили неки од онлине паyмент сервиса, док је свега 20 одсто њих платило директно путем дебитне картице.

Већина банака у понуди има дебитне картице намењене искључиво за плаћање преко интернета (Виртуон). Оне поседују механизме заштите и верификације сваке трансакције која се њима изврши. Виртуон картица није повезана ни са једним постојећим рачуном већ са потпуно новим на који депонујете почетни депозит од неколико десетина евра. Потом, пред сваку куповину преко интернета уплаћујете онолико новца на рачун колико та куповина захтева, па чак и да неко дође до података са овакве картице, неће имати приступ неком од ваших банковних рачуна.

Приликом куповине обратите пажњу на адресу сајта, као и на то да ли сајт поседује сертификат о дигиталној сигурности како бисте се уверили да податке поверавате сајту који их штити и енкриптује. То ћете утврдити тако што ћете да погледате да ли на статусној линији сајта постоји иконица малог жутог катанца који гарантује да сајт има систем заштите преноса података.

Податке о кредитној картици никоме немојте слати путем интернета.

Пратите изводе из банке

Упркос сложеним системима којима банке располажу, а који могу да спазе неодобрено коришћење картице, пратите и ви изводе из банке. Ако приметите нешто сумњиво, одмах обавестите банку.

pasvord

Шифра

На сајтовима где уносите податке о кредитној картици никако немојте укључивати аутоматско чување шифри. Осим тога, добар начин заштите је и коришћење другачије шифре за сваки налог који направите на интернету.

Кредитне картице

Кредитне картице су можда примамљивији начин куповине јер је њима практично могуће куповати „на рате“ путем интернета. На овај начин можете обавити куповати и када нисте при новцу. Већина банака осигурава доступан новац на рачуну до одређеног износа и самим тим штити корисника од могућих превара.

paypal-hands2-e1345649731505

Пејпал

Пејпал је најпознатији и најраширенији сервис за слање и примање новца, а одликују га једноставност и сигурност.

Како бисте отворили свој Пејпал налог потребна вам је дебитна или кредитна картица која поседује ЦВВ троцифрени број на полеђини и јединствен је за сваку картицу. Након отварања налога, са картице ће бити преузето 1.5 евра који ће потом бити враћени на ваш рачун. На овај начин Пејпал проверава да ли је могуће користити картицу за плаћање преко интернета. Пејпал рачун везан је уз вашу мејл адресу а не за кредитну картицу јер вам он након регистрације више није потребна за плаћање.

Преко милион људи купује у пиџами

Према подацима Републичког завода за статистику, више од 1.220.000 људи из Србије куповало је робу и услуге путем интернета у 2015. години, и очекује се да ће тај број наставити да расте.

Предности куповине путем интернета су мањи трошкови: нема импулсивне куповине као у редовним продавницама где увек потрошите више од планиране своте. Бенефит је и лако и брзо поручивање путем телефона преко цалл центра, без редова, гужве на каси и тражења паркинга.

Роба стиже на жељену адресу у року од 2-3 радна дана, а курирска служба вас обавештава један дан раније када ће вам пошиљка бити испоручена. „На овај начин можете изненадити и драге и блиске особе – за рођендан, 8. март, посебан датум… ви обавите плаћање, и оставите адресу особе коју желите да изненадите“, каже Вук Вучковић, извршни директор онлине продавнице НонСтопсхоп.рс, добитника награде ПЦ Пресс Најбољи е-маркет у 2015. години.