Прочитај ми чланак

И Босанци граде Београд на води?

0

beograd-na-vodi-1

Пројект Београд на води је један од могућих на коме би могле да се ангажују компаније из БиХ.

Грађевинарство, пољопривреда, наменска индустрија и ауто – индустрија само су неке од подручја у којима би Босна и Херцеговина и Србија могле побољшати своју сурадњу, истакнуто је након састанка челних људи привредних комора БиХ и Србије, који је одржан у Сарајеву.

„У току састанка разговарали смо о више тема, али је фокус био око успостављања боље сарадње у наведена четири подручја. Оно што смо конкретно договорили јесте подручје грађевинарства где смо задужили радне групе да сниме стање грађевинских компанија у обе државе ради будућег заједничког наступа, пре свега у пројекту Београд на води, али и у Кувајту где нам је понуђено учествовање у пројекту изградње станова“, истакнуо је након састанка Немања Васић, председник ВТК БиХ.

Према његовим речима, још једно подручје у којој би сарадња могла бити интензивнија јесте ауто – индустрија.

„Сведоци смо да након уласка италијанске копмпаније у крагујевачку Заставу, интерес након српских показују и мађарске компаније, те смо са челним људима ПК Србије договорили да нам помогну да се и ми укључимо у рад ове компаније јер БиХ у ауто – индустрији има шта да покаже, имамо квалитет“, нагласио је Васић.

Он је додао да је на састанку закључено да би приликом контаката са ЕУ, и БиХ и Србија требало да штите споразум ЦЕФТА.

Пројект Београд на води је један од могућих заједничких пројеката, вредан неколико милијарди евра и за који је прво неопходно осигурати финансијска средства.

(Б92)