Прочитај ми чланак

ГДЕ СУ У ЕВРОПИ храна и пиће најскупљи, а где најјефтинији?

0

Швајцарска је најкупља земља у Европи што се тиче хране, док су безалкохолна и алкохолна пића, као и цигарете најскупље у Норвешкој, показују налази Еуростата у најновијем истраживању о ценама хране, пића и дувана у 38 земаља Европе, објављени крајем јануара.

old_meets_new_1222960

Швајцарска је најскупља земља у Европи што се тиче хране, док су безалкохолна и алкохолна пића, као и цигарете најскупље у Норвешкој, показују налази Еуростата у најновијем истраживању о ценама хране, пића и дувана у 38 земаља Европе, објављени крајем јануара.

Најјефтиније цене бележе се у Македонији, док Србија такође спада у ред јефтинијих земаља у свим категоријама. Земље су рангиране само према ценама производа, не и у односу на стандард.

Храна, пиће и дуван

Швајцарска је најскупља земља у Европи за храну, а Норвешка за безалкохолна и алкохолна пића и дуван у оквиру групе од 38 земаља учесница истраживања. Међу државама чланицама ЕУ, Данска је најскупља земља за храну и безалкохолна пића. Ирска је најскупља за алкохолна пића у ЕУ, док је Велика Британија далеко најскупља за дуван. Македонија има најмање цене од свих европских земаља и то у све четири групе производа. Међу чланицама ЕУ, најниже цене за храну су у Пољској, за безалкохолна пића у Румунији, а за алкохолна пића и дуван у Бугарској.

Хлеб и житарице, месо, риба и млечни производи

Од свих 38 земаља Швајцарска бележи највиши ниво цена за хлеб и житарице, месо и рибу, док Норвешка одудара по скупоћи у категорији млечних производа. У оквиру ЕУ поново је Данска најскупља земља за хлеб и житарице, месо и рибу, док је Кипар најскупљи за млеко, сир и јаја.

Од свих 38 земаља у Румунији су најјефтинији хлеб и житарице, у Албанији месо, Македонији риба, док је Пољска најјефтинија за млечне производе. Међу земљама чланицама ЕУ, најнижи ниво цена за хлеб и житарице се бележи у Румунији, меса, млека, сира и јаја у Пољској, а цена рибе у Бугарској.

Уља и масти, воће, поврће, кромпир и остали прехрамбени производи

У Македонији се бележе и најмање цене уља, масти, воћа, поврћа и кромпира. Најскупља и у овој категорији је опет Швајцарска, осим „осталих прехрамбених производа“ који су најскупљи у Норвешкој. Међу земљама чланицама ЕУ, Пољска је најјефтинија земља за уља, масти и друге прехрамбене производе, а Румуније за воће, поврће и кромпир. Данска је најскупља земља за све производе, осим за воће, поврће и кромпир који су најскупљи у Шведској.